Miroslav Horák
8. června 2018 • 12:39

Měnit chování? Hloupost. To samé, proč by měl Říha vyzvídat u Jandače

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miloš Říha, to jsou emoce. Výstřely emocí. Při jeho prvním výstupu na tiskové konferenci, kde seděl jako nový kouč hokejového národního týmu, působil jinak. Až usedle. A podle svých vyjádření tomu tak bude i nadále. Chce být klidnější, umírněnější, žádný výbuch sopky. Hodlá se změnit. Tak nevím, takového Říhu vážně chceme?



Řekne vám to každý v branži. Říha býval vždy výborný motivátor, jeho psychologické metody možná neúčinkovaly na každého, ale klíčoví hráči se s nimi ztotožňovali. V extralize, na Slovensku a na řadě adres v ruské Superlize a KHL.

Mimochodem, jeho působení v Rusku je a už navždy bude nedoceněné. Způsob, jakým vytáhl mrtvý a v dezolátu se potácející Spartak Moskva do širší ligové špičky, styl, s nímž do ligového finále docpal průměrný Atlant Mytišči, to byl ve vší vážnosti majstrštyk. V Rusku platil za velkého pána, byl milován.

Pravdou je, že popularitu úplně neukočíroval, což se mu mělo stát osudným v Petrohradu. Prožil poté slabší roky, ale to potká každého. Důležité je, že nyní jdou jednoznačné hlasy z jeho okolí, že si vše srovnal v hlavě a do poslední fáze své kariéry vstupuje znovu dobře nastartovaný, plný ambicí, ale i pokorný.

Jenom doufám, že to zároveň neznamená útlum vášní. Protože Říha bez své obvyklé náruživosti je jako píchlé kolo. Proto mě tolik zarazila slova o plánované změně chování. Česká střídačka potřebuje zase žít, potřebuje vrátit život, ztracený náboj.

Představoval bych si, že Říha na inaugurační tiskovce naplno prodá svoje charisma, prokáže zápal do věci a po tradičních formulkách o velké cti vést reprezentaci, dá sálu jednoznačně najevo, kdo mančaft přebírá. Jaká síla! Co bude teď jinak, na co zaměří pozornost, zkrátka co na hráče chystá. Aby ti plejeři, kteří ho neznají (drtivá většina) věděli aspoň zhruba, co je čeká.

Říha o nové roli: Satisfakce? Chci českému hokeji vrátit to, co mě naučil
Video se připravuje ...

A také proto, že celý národ už ví, že nebyl první, druhou, vlastně ani třetí volbou. Přijmeme-li hru svazu o třech oficiálních finálních kandidátech (Říha, Pešán, Varaďa), měl vlastně docela kliku, že to „padlo“ zrovna na něj.

Nebylo to jediné zaškobrtnutí před kamerami. Není rovněž úplně šťastné, pokud nový kouč začne vykládat, jak ho zajímá schůzka se svým předchůdcem, na níž se potřebuje dozvědět vše potřebné. Jak Josef Jandač tým připravoval, jak s ním pracoval, jak vytvářel program a podobně.

Tyto výzvědy jsou pro kouče, který dokázal v řemesle o dost víc, vážně nutné a potřebné? Pokud opravdu ano, neměl je ventilovat ven. To spíš Jandač před svou magnitogorskou misí by měl za zkušenějším kolegou dorazit na týdenní kurz.

Jestli měl Říha první den ve sledované roli něco udělat, tak imaginárně bouchnout do stolu a dát všem na vědomí, že veškeré dohady o jeho zvolení nejsou absolutně na místě.

To se nestalo. K Říhově škodě. Přitom víme, že to v něm je.

Eliáš o Říhovi: Medaile nezačneme vozit ze dne na den
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud