Miroslav Horák
12. ledna 2019 • 18:09

Hlavolam jménem Sparta. Ztratila svůj lesk, hrát za ni není pro každého

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Záznamy existují, svědkové jakbysmet. Rovněž skalní příznivci mají vzepětí v pražských Holešovicích v živé paměti. Tak se podívejte na hutné období mezi roky 2006 a 2007, kdy Sparta povstávala z hlubin a svoji drtivou jízdu zhodnotila dvěma mistrovskými tituly. Vzpomínka na poslední extraligovou korunovaci se letos na jaře stane dvanáctiletou, pamětníci z ledu jsou dávno v civilu, poslední z nich Jaroslav Hlinka padl loni po sezoně.



S kontroverzním sbohem nejproduktivnějšího hráče klubové historie symbolicky odešel závan slavných a třpytivých časů. Hlinka byl posledním hráčem, který v prostředí Sparty dýchal či do sebe vstřebával pro někoho staromilské, nicméně stále platné a klíčové aspekty, jako jsou jednota, pospolitost, vzájemná důvěra, víra, nadšení. Žádná nadřazenost, nýbrž pýcha nositele rudého dresu a s tím související sebevědomí.

Dnešní hokejová Sparta je úplně jiná, než bývala.

Snad jediné podobenství přetrvává: každý se na ni chce vytáhnout. To z domácí scény nevymizelo, snad jen lehce ustrnulo. Rivalům se velmi často daří rudé pěšáky porážet. Neboť Sparta je na dnešním bojišti obyčejná, tuctová, nijak výjimečná, je pouhou součástí extraligy. Ztratila šmrnc a zvuk.

Velké zavedené kluby, k nimž bude vždy patřit, z logiky věci musí mít ve svém středu výjimečné hráče. Ty, na něž se pražské publikum a fandové z okolí budou chodit a jezdit dívat. Na uznávaného bombarďáka, playmakera, na několik rozdílových hráčů a pokud možno na výborného gólmana. Co z toho Sparta nyní má?

Její nejvyšší karta stojí na střídačce. Uwe Krupp k nadšení mnohých zatím nevytřískává ze svého týmu to, co by si přál, a sám kouč nyní tápe, jaký model hry by jeho hráčům nejvíc seděl. Kdo se však domnívá, že takhle poskládaná Sparta má na víc než na pobyt někde kolem šesté příčky, tak ať si to klidně myslí, snad jaro přežije v dobré duševní kondici.

Uznávaný německý náčelník, jenž dosud nebyl z žádného angažmá předčasně propuštěn, zaslouží spíš kredit za to, že ke Spartě k jako takové přišel, aniž by si vynucoval nástup tří, čtyř „svých“ posil, které si vyhlédl. V září vše klapalo, což byl důsledek rychle překopané atmosféry. Však to znáte, nové koště…

Emocemi napěchovaný rozjezd psal, leč postupem času se začala odhalovat pravda. Konkurenční týmy s lepšími hráči se začaly sehrávat a počáteční nadšení Sparty začalo ustupovat soupeřově větší kvalitě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud