Miroslav Horák
3. února 2019 • 20:19

Bez ironie. Výborní rozhodčí v Liberci. Takhle (ne)pískejte dál!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Natočit a rozeslat po extralize jako výukový manuál. Úplně bez ironie, v neděli v Liberci v partii proti Chomutovu se vedle domácích hráčů vytáhli i hlavní rozhodčí Robin Šír a René Hradil. Takhle kdyby byl veden zápas častěji (ideálně pokaždé), ubylo by stesků nad soudcováním pruhovaných mužů.



V čem tkvělo hlavní kouzlo obou arbitrů? V tom, co podle mého extraligovým revizorům mnohdy schází.

Cit pro uchopení utkání.

Čuch na to nechat hru plynout, ponechat hráče obou týmů, ať si to rozdají na férovku, pokud je evidentní, že nezlobí.

Zbytečně nezasahovat do děje, nekouskovat bitvu, která svižně běží a není důvod ji poškozovat pískáním tuctových zákroků. Takových, které někdy projdou, jindy ne.

Zrovna ve středu jsme viděli pravý opak. Do Liberce přijela Plzeň a došlo na situaci, kdy plzeňský lídr Milan Gulaš po jedné vyhrocené situaci hlavní rozhodčí doslova prosil, ať nechají hráče dělat svoji práci. Myslím si, že on, hráč s velkými zkušenostmi doma a z ciziny, dokáže přesně odhadnout, kdy zápas potřebuje zásah arbitrů a kdy je to naopak ke škodě věci. A ve středu bylo rušivých skoků do duelu ze strany „zeber“ až příliš. Atraktivní souboj byl vedený tak, že otrávené mohly být obě strany, což je vždycky špatně.

Rozhodčí namítnou: vidím faul, tak přece pískám! Když na to přijde, tak si to u svých šéfů při následném mítinku obhájí. To vezmete záběr, ukážete na něm prohřešek proti pravidlům a jste vlastně z obliga.

Jenže to taky nemusí být vůbec pravda. Nikdo totiž v tu chvíli u videa nebere v potaz, zda takový zákrok sudí odpískal pokaždé. Co když tak učinil jenom jednou, dvakrát nebo pětkrát z deseti… To právě dělá ze zápasů kolikrát bramboračku.

Šír s Hradilem udělali dobře, že nechali v Liberci plynout hru, nepletli se do věci, byli nenápadní, což je pokaždé dobře. Přitom nešlo nějaký odpolední čajíček, to vůbec ne. Sudí velmi zdárně vyhodnocovali, kdy je některé dohrávání už za hranou, kdy je třeba tým potrestat a zároveň věděli, kdy to není nutné, i když by si vyloučení obhájili. Netrpěli v extralize nezřídka úpornou snahou za každou cenu dokázat, kdo je pánem na ledě, splynuli s davem na ledě. A hráči jim to vrátili.

Proti Plzni liberecký kouč sudím ironicky zatleskal, v neděli jim mohl tleskat znovu. Tentokrát upřímně.

Sudí, jen tak dál.

Liberec - Chomutov: Maier se nebál a pustil se do bitky s Jankem
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Liberec - Chomutov: Will nestačil na střelu Svobody, 7:2
Video se připravuje ...

Liberecký útočník Jan Ordoš na domácím ledě konečně prolomil střelecké trápení
Liberecký útočník Jan Ordoš na domácím ledě konečně prolomil střelecké trápení

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud