Miroslav Horák
31. října 2020 • 15:46

Absurdistán trvá. Stop sportu, Česko hledá nové tlusťochy

Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORÁKA | Ta zpráva je stará asi dva roky, platí doteď. Z Čechů se stává národ tlouštíků, v evropském žebříčku obezity se trpělivě derou k nejvyšším příčkám. Co je děsivé, rapidně přibývá otylých dětí, kteří své špekaté těleso málokdy zvednou od počítače a hýbou se leda cestou pro brambůrky. Není se čemu divit, vedení státu se ke sportování chová odměřeně, což věrně dokumentuje absurdní stopka provozování tělesné kultury. Do nekonečně dlouhého ofsajdu se odhodili i ti, kteří jsou pro populaci ohledně nákazy koronavirem nulovým rizikem. Pardon, vlastně jednoprocentním.



Jakmile se to hodí, vládní špičky předhazují různé grafy a malůvky, jak jsou na tom s covidem v cizích zemích. Nejprve se vychloubají, aby ukázaly, jak parádně se zvládla první vlna epidemie, příště se hodí postrašit jinými numery. Dle potřeby. Platí i to, že když se COVID-19 drží pod krkem, je to úspěch vlády, pokud nabírá na síle, může za to nespolehlivý občan.

Jenže když dostávají slovo zástupci dvou největších sportů v zemi a argumentují tím, že svět fotbalu a hokeje se všude jinde nezastavuje a má k tomu pádné důvody i podporu čísel, druhá strana držící opratě mlčí. „Pracujeme na tom,“ slyšíte z nejvyšších úřadů.

A dny, týdny plynou. Přemýšlí se nad výjimkou v opatřeních pro kdejakou komunitu, a byť premiér radí, ať lidé chodí na vzduch, sportovci mají utrum. Asi by ho vydýchali někomu společensky důležitějšímu.

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný
Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný

Nepochopil jsem, proč minulý týden padla dohoda ministerstva zdravotnictví s vedením hokeje. V tuto dobu už měl být hokej restartovaný, s tréninky ve vlastních halách, v neděli 1. listopadu se měla rozjet extraliga. Za velmi přísných podmínek, bez diváků, s testováním.

Noční dostaveníčko profesora Prymuly ve vyšehradském Riu celou akci zbortilo, podpis pod uzavřenou dohodu nepřišel. V podmínkách českého uvažování se to dalo čekat. Jenže když se nad tím zamyslíte, nechápete, proč to celé zamrzlo?!

Stojím si za tím, že jednou z priorit nového ministra zdravotnictví mělo být rychlé uvedení vypracovaného paktu do života. Co vím, „smlouva“ byla do detailů ošetřená a všemi odsouhlasená. Taktéž hygienou. Přijde nový ministr a po pár dnech prohlásí, že „se na to musí nejprve podívat“. Ano, přesně to by stačilo. Podívat se, podškrábnout, protože je to vyřešené. Nic z toho se neděje. Katastrofa.

Místo toho dál platí nepochopitelná diskriminace fotbalu, hokeje a dalších kolektivních odvětví, jež v důsledku přinese nevídaný dopad na statisíce sportovců v zemi. Její dozvuky budou dlouhodobé, ať už ve srovnání se světovou konkurencí, jež neúprosně mizí v dáli, nebo i u nás doma.

Evropská hitparáda obezity bude brzy celá v českém držení, početnější riziková skupina obyvatelstva s nadváhou se díky vládnímu přístupu utěšeně rozroste. Ano, nic jiného se nyní neděje. Zdraví lidé se zákazem pohybu se kvůli vládním restrikcím postupně přesunou do grupy ohrožených, zdravotnický systém dostane další ťafku.

Nezbývá než doufat, že nový ministr Blatný se bude rozkoukávat jen chvilku. Milion chvilek by bylo moc.

Vstoupit do diskuse
12
Články odjinud


Články odjinud