Miroslav Horák
10. března 2022 • 19:29

Jalonen, Hořava a někdo třetí... Áčkový plán nedopadl. Co je za tím?

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z komína hokejového svazu, kde se upeklo nové velení národního týmu, stoupá bílý kouř. Přišel o týden dříve, než se původně uvažovalo. Členové konkláve si pospíšili, navíc Kari Jalonen toho po Praze nachodil už dost, takže žádný černý dým z centrály českého hokeje nebyl k vidění.



Obstrukce se nekonaly, posvěcenou zelenou obdržela avizovaná zahraniční vize v podobě angažování finského experta Jalonena. Těžko však hovořit o snadných debatách na téma nástupce Filipa Pešána. Spíš se vše kuchtilo složitě. Na druhou stranu, nešlo tu o volbu náčelníka požárního sboru v Horní Lhotě, nýbrž o uvedení do života historického počinu, který v hokejovém prostředí vyvolával a ještě bude vyvolávat spoustu emocí a vášnivých diskusí. Nejen mezi fanoušky, ale celou odbornou frontou a i mezi legendami českého hokeje. v neposlední řadě.

Trojice Jalonen, Zábranský, Erat je seskupením hokejových osobností, o tom netřeba pochybovat. Zároveň není zdaleka první volbou, na níž cílil generální manažer Petr Nedvěd, jenž měl před samotným hlasováním hokejových ministrů poměrně silné kompetence pro hledání vhodných adeptů. Chtěl mít po kupě tři silné hlavní trenéry, kteří si po vzájemné dohodě rozdělí role. Nestál o šéfa Jalonena a dva kývače, co mu jsou po ruce s tužkou, tabulí a stejnými názory. Dobrý a logický směr.

Proto byl od samého začátku na vrcholu seznamu Miloslav Hořava, zkušený praktik a fachman, kterého nezajímají zbytečné a prázdné řeči okolo, ale jen a pouze práce. Z dostupných informací vyplývá, že si s Jalonenem notovali a měli mezi sebou čistý stůl. Hledal se třetí k nim. Jakmile se zhroutila sázka na Pavla Grosse, kouče ošlehaného německou DEL, jenž se s Hořavou výborně zná, nedlouho poté zařadil zpátečku i trenér Sparty. Náhoda? Stopa to může být.

Kari Jalonen naposledy vedl švýcarský Bern, se kterým slavil dva tituly
Kari Jalonen naposledy vedl švýcarský Bern, se kterým slavil dva tituly

Stejně tak i daná a známá věc, že Hořava nesedí všem lidem, kteří o českém hokeji rozhodují. Lépe řečeno, sedí málokomu. Však si pamatujete trenérovy peprné výboje v různých extraligových kauzách, v nichž bývalý vynikající bek cítil křivdu a komplot mocnějších. Nikdy mu nečinilo problém ozvat se ostře a příkře proti diskutabilním krokům vrchnosti. Těžko si nyní představit zklamání na svazu, že do toho Hořava nakonec nejde.

Proč? Otázka zůstává nezodpovězená. Oficiální místa zprávu o přesné příčině nepodávají, stejně tak trenér. Vodítkem může být, že krach přišel těsně před dolaďováním oficialit. Necítil se Hořava náležitě oceněn? Nemusí jít přitom o výplatu jako takovou, mnohem víc o princip.

Ale ne, tak to dozajista nebude, ani náhodou, kdepak. Hořava je přece svéráz a podivín. A tak to i zůstane…

Zimák s Michalem Brošem: Proč v hokeji válí Finsko a co na něj řval Jalonen?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud