Miroslav Horák
21. října 2022 • 04:50

Vrána zaslouží podporu, ne odsouzení. Má kliku, že je v NHL a ne doma

Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORÁKA | Předně, stále není jasné, z jakých důvodů Jakub Vrána vypadl ze soupisky Red Wings, byť neoficiálně se tuší a přemítá, že se jedná o okamžitou reakci na zjištění užívání návykových látek. Každopádně jde o důsledek vážných potíží, jimiž hráč musel minimálně v posledních dnech, spíše však v minulých týdnech či měsících procházet. Jinak by elitní útočník týmu nebyl zařazen do asistenčního programu NHL a hráčské asociace.



Aktivován je ve chvíli, kdy je zřejmé, že dotyčný potřebuje akutní podporu, neboť problém došel tak daleko, že si není schopen pomoci sám a je mu zapotřebí okamžitá odborná péče. V zámoří jsou v tomto směru daleko, byť do velké míry vynucenými okolnostmi.

Je veřejným tajemstvím, že problematika přijímání návykového materiálu je v elitní lize diskutované téma a nikoli věcí pár jednotlivců. Za oponou se mluví o letních shromážděních hokejistů na klinikách po Severní Americe, kde hráči pracují pod odborným dohledem na zbavení se různorodé závislosti.

Nezní to zrovna hezky a povzbudivě, ale aspoň se v tomto směru pracuje. Jakmile odpovědní lidé zjistí, že se hráč namočil do průšvihu, s nímž si přestal vědět rady, liga a hráčská asociace podají pomocnou ruku a snaží se ho ze šlamastiky dostat. Aby zavčasu zachránili samotného hráče a v neposlední řadě i klub svou reputaci.

To v tuzemsku hráči zůstávají velmi často na pospas sami sobě. Už prevence bývá na slabé úrovni. Máš problém s alkoholem nebo s drogami? Jsi gambler? Roztočil jsi jinak své peníze? Hlavní otázka zní, zda jsi schopen plnit smlouvu. Pokud ne, padej. A poraď si sám. Najímáme si tě na práci, tu neodvádíš, nejsi náš zaměstnanec, máš smůlu.

Vrcholový sport je mnohdy stresová scéna, ne každý v ní dokáže fungovat bez potíží. Co vidíme na ledě, na trávníku či na kurtu je pouhý zlomek toho všeho, lesklý obal celého produktu. Co je pod poklicí, nebývá vidět. Jenže i profesionální hráči se skvělými výdělky mají své trable a obyčejné lidské bolesti, traumata. Všeho druhu. Rodinné, finanční anebo potíže s vlastním já.

Zdaleka ne všichni dokážou kočírovat rodící se trable. Nezřídka to začne tabletkou či jinou látkou a končí nezáviděníhodnými psychickými stavy, někdy bohužel dojde i na fatální východisko. Nepomáhá ani skutečnost, že svalnaté ego mnohdy nedovolí přiznat si hrozící průser. Zvlášť v Česku totiž platí: veřejný výstup = projevení slabosti a následné stigma.

Jakub Vrána je nyní pod dozorem, zaslouží si maximální podporu, nikoli odsouzení. Je to mladý člověk s vynikajícími sportovními schopnostmi, jimiž z prestižní adresy baví miliony fanoušků po celém světě. Věřím, že je mentálně natolik odolný, že mu probíhající kůra zabere a na led se vrátí zpět silný a v plné parádě.

Škoda jen, že na stupňující se potíže nepřišli dříve střelcovi hráčští zástupci a svého klienta nenasměrovali na příhodnější cestu. Čerstvý případ špičkového hokejisty ukazuje, že o některé typy hráčů je potřeba usilovně pečovat po celou dobu spolupráce, nejenom před tvorbou kontraktu.

Detroit Red Wings Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
6
Články odjinud


Články odjinud