Ondřej Kuchař
22. prosince 2018 • 09:05

Olomoucká cesta naděje: místo Rusáků tasí v nouzi zajíčky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva obránci ve věku 18 a 17 let. V útoku pak dokonce 16letý klučík. Olomouc v posledních týdnech kosí zranění. Nikdo v klubu ale nepanikaří, prostě jen za hráče A posunou do line-upu borce B. Vytasí mladíky. Neskuhrají na nepřízeň osudu, smůlu, nebo prašivou konstelaci hvězd. Proč jinde v nouzi sahají do Ruska a proč je cesta Hanáků správná?



Pokud byste na finance přepočetli hodnotu obou mužstev, mince na straně Třince by na váze šly okamžitě dolů. Olomoucké groše by se rozkutálely po podlaze. První lajna Ocelářů stojí možná víc, než celý kádr „kohoutů“. Když jim tohle řeknete, dostane se vám stoické odpovědi: No a?

A je to tak správně. Na to, s jakým mančaftem Olomouc hraje, sviští zatím aktuálním extraligovým ročníkem úžasně. Páté místo? Bomba!

S kabinou to ale nic moc nedělá. Prostě dál makají. „Dole kluky držet nemusím. Jsou charakterově skvělí, naopak je spíše musím často podpořit,“ přiznal trenér Zdeněk Moták. Ví, že cesta do play off může být ještě pořádně trnitá. Zvlášť, když je střed soutěžního pelotonu tak extrémně vyrovnaný.

Pokud hráči nebo funkcionáři říkají, že tabulku nesledují a obligátně jdou zápas od zápasu, většinou kecají. A stejně jim to nikdo nevěří. V případě Olomouce bych tomu ale klidně důvěřoval. Z Ocelářů byla v pátek na ledě cítit obří sebedůvěra, z hostů naopak pokora. Že se na duel s ligovým vládcem připravovali ve spartanských podmínkách v Uničově? „Aspoň byla sranda, zpestření,“ slyšel jsem od hráčů. Prostě jiné nastavení uvažování.

Aktuálně sužuje Hanáky množství zraněných. Mimo jsou klíčoví beci nebo hlavní útočná zbraň Zbyněk Irgl. Někde by sáhli k hostováním, střídavým startům, lovili posily o patro níž. V jistém východočeském klubu by třeba hledali v Rusku. Metoda pokus-omyl. Nevyjde to? Nevadí, přivedeme další. Ale dát prostor vlastním mlaďochům? Neblázněte, beztak na to nemají, takže je nebudeme ani zkoušet.

Řešení koučů Olomouce je jiné. Proti Třinci vyrukovali se třemi hochy, jejichž rok narození už nemá jako první číslici jedničku, ale dvojku. Nebáli se, dali jim důvěru. A oni nepohořeli. Smekám klobouk. Trenéři přesně vědí, po jaké pěšině chtějí jít. V hlavě nemají motáka, mají jasno. Také proto můžou „kohouti“ dosáhnout nejlepšího výsledku v klubové historii. I nezaujatý fanoušek to tomuhle klubu snad musí přát.

SESTŘIH: Třinec - Olomouc 4:2. Oceláři vyhráli 13 z posledních 14 zápasů
Video se připravuje ...

Aleš Jergl skóroval po roce, s Branislavem Konrádem pak vyšvihl děkovačku jako z Titaniku
Aleš Jergl skóroval po roce, s Branislavem Konrádem pak vyšvihl děkovačku jako z Titaniku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud