Ondřej Kuchař
29. března 2021 • 18:30

Legendární Francis se trefil. Nečas v Carolině zraje. A bude stále lepší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sobotní galapředstavení Martina Nečase (2+2 u výhry 4:3 nad Tampou) ve mně vyvolalo vzpomínku na Spengler Cup v prosinci 2018. V Davosu jsem tehdy na tribuně tamní Vaillant Areny potkal Rona Francise, který tam byl jako manažer týmu Kanady. Setkání s legendárním útočníkem a již tehdy bývalým GM Caroliny jsem využil k rozhovoru. Hlavním tématem povídání s mimořádně vstřícným sympaťákem byl Martin Nečas.



Mladému útočníkovi tehdy ještě nebylo ani dvacet. Rok a půl byl součástí organizace Hurricanes, která ho na jaře 2017 ještě pod vedením Rona Francise draftovala z dvanáctého místa.

Pro Carolinu pracoval Francis dvanáct let, z toho čtyři jako manažer. V prosinci 2018 už však v klubu nepůsobil. Skončil v březnu toho roku po příchodu nového majitele. Na otázku, kdo jsou nejlepší hokejisté, jaké za tu dobu k Hurikánům z pozice šéfa draftoval, vystřelil okamžitě: Sebastian Aho a Martin Nečas.

V mladého Čecha měl velikou důvěru, viděl v něm obří potenciál. „Mimořádně chytrý. Má dar tvořit hru, vidět ji, zároveň má dobrou střelu i skvělé bruslení. Zvládá všechny herní situace. Je opravdu komplexní hokejista,“ říkal o něm majitel skoro dvou tisíc kanadských bodů v NHL.

Byl nadšený, že útočníka Komety získal. Na svém interním pořadí ho měl v první desítce. Když se Carolina blížila na řadu, klepal se, aby mu ho těsně před nosem někdo nevyfoukl.

„Po draftu i loni (2017) na mistrovství světa jsem mu říkal, že musí zesílit, což se mu, mám pocit, povedlo. Ještě to ale není konec, pořád je mladý. Sílí, roste. Buďte si jistý, že se bude dál zlepšovat. Věřím, že by mohl být dobrý jako Aho,“ říkal tehdy při povídání na dřevěných lavicích stadionu v Davosu.

A nespletl se. Postupem času jeho slova zrají, dostávají punc pravdy. Nečas zesílil, konečně dostal důvěru a prostor. Hraje v první lajně, chodí na přesilovky i oslabení. Roste, věří si víc a víc. A bude ještě lepší. Škoda, že Francis už to může sledovat jen z povzdálí. Teď ho čeká náročná mise: coby GM nováčka NHL Seattlu musí na příští sezonu postavit konkurenceschopný tým úplně od základu.

Carolina Hurricanes Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud