Ondřej Němec
28. března 2019 • 20:15

Conor trumfl Trumpa! Možná proto, aby odvedl pozornost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tweet Trumpovy síly. Tak by se dalo mluvit o příspěvku, kterým nejslavnější MMA zápasník Conor McGregor ohlásil odchod do sportovního důchodu. Stručný text doposud nabral 350 tisíc lajků a mluví o něm celý svět. Opravdu končí irský bouřlivák a legenda kariéru, nebo se jedná o marketingový tah? A co když je to jen úhybný manévr, jenž měl strhnout pozornost od problémů se zákonem?



47 slov, která obletěla svět. Tweet, jímž Conor McGregor znovu dokázal, že umí vzbudit mimořádný zájem. A to prakticky minimálními prostředky. Krátký příspěvek měl skutečně odezvu zpráv krále Twitteru Donalda Trumpa. Vlastně i o něco větší. Americký prezident má přitom bezmála šedesát milionů sledujících, zatímco irský válečník necelých osm.

Stručná rozlučka samozřejmě zaměstnala všechna média. I přesto, že McGregor už v minulosti kariéru ukončil, aby se mohl o to hlasitěji vrátit, stejně bylo třeba brát sdělení vážně. Co když je to tentokrát skutečně definitivní? A tak se zvedla veliká vlna nostalgie a připomínalo se, co vše nejslavnější zápasník pro svůj sport udělal. Až na spekulace, zda kontroverzní Ir jen netahá lidi za nos, byla odezva na McGregorovu zprávu prakticky jen pozitivní. Úkol splněn. Ale proč vlastně?

Proč legendární gladiátor ohlašuje odchod, když před jeho soubojem s Chabibem Nurmagomedovem UFC s pompou oznámilo, že s nejslavnější hvězdou uzavřelo smlouvu na dalších šest zápasů? Nebo chtěl ranař a byznysmen strhnout zájem na své sociální sítě, protože na nich často propaguje svou whisky? Obzvláště Twitter zásobuje „alkoholickými příspěvky“ dost vydatně.

Opravdový důvod, proč McGregor potřeboval zase jednou zatřást světem, je ale možná úplně jiný. Neuběhlo ani dvacet čtyři hodin od zmíněného sbohem dání MMA, když světová média začala přinášet zprávy o tom, že je v rodném Irsku gladiátor vyšetřován kvůli sexuálnímu obtěžování. Možná prostě bylo třeba dopředu odvést pozornost jiným směrem.

McGregor byl vždy velice kontroverzní osobností. Bylo tomu tak ale pro drzé hlášky a slovní přestřelky se soupeři. Skandály, kterých se dopouštěl v poslední době, už však měly ke sportovnímu chování opravdu velmi daleko. Nemálo lidí je přesvědčených, že slavný bijec prohrává boj s návykovými látkami. To samozřejmě mohou být jen pomluvy. Kdo se dostane vysoko, stane se pro hodně lidí automaticky terčem. Nicméně kauzy, kdy házel vozík proti autobusu nebo se chtěl prát s rozhodčími na zápasech, kam přišel jako divák, rozhodně mluví v jeho neprospěch. Nelze ani opomenout případ, kvůli kterému někteří škarohlídové tvrdí, že odchází vlastně po výhře. A to nad mobilem, jenž rozbil nedávno fanouškovi toužícím po společné fotce.

McGregor je určitě osobností, která udělala pro popularitu MMA službu jako nikdo jiný. S ohledem na kauzy, kterých je ale v poslední době aktérem, se chce říci: „Děkujeme, odejděte.“

Nemyslím to zle. Naopak, McGregor je jako nejslavnější MMA zápasník vystavován takovému tlaku, že se nelze divit, že jej nemusí umět ustát. V základu je to vlastně jen kluk z Dublinu, který si splnil sen. A stal se sportovní ikonou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud