Ondřej Škvor
27. května 2015 • 13:44

Fanoušek si zaplatí za sledování fotbalu. Může na tom vydělat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Našinec je zatím zvyklý, že má český fotbal v televizi zadarmo. Napříště, pokud nechce přijít o ty nejlepší zápasy, už musí zaplatit. Dobrá zpráva je, že na tom může i vydělat. To v případě, že to ve zdejším prostředí bude fungovat stejně přirozeně jako v jiných zemích.



Český fotbal, jak je prozatím nastavený, žije především ze sponzorů, veřejných peněz, případně z prostředků samotných majitelů. Výdělečný zrovna není. Úplně všechno sice nevězí jenom v dostatečném množství finančních prostředků, ale po pravdě – bez nich se nikdy nedočkáme, že české kluby budou skutečně a dlouhodobě konkurenceschopné v evropských soutěžích a pravidelně budou hrát hlavní část Ligy mistrů.

Takže pokud chceme pravidelné úspěchy a kvalitnější fotbal jako takový, je potřeba najít způsob, jak do něj dotlačit více peněz. Fotbal je zábava a tedy byznys, nic jiného nebo vznešenějšího za tím nehledejme. Proto by mělo být přirozené, že největší sumu prostředků do systému dodá konzument, tedy fanoušek.

Na vstupném se to ještě řadu let nepodaří, zbývají tedy peníze z prodeje televizních práv. Do Anglie, kde si teď kluby v přepočtu rozdělují 66 miliard korun, to budeme mít pořád nedostižně daleko, ale dosavadních 120 milionů korun podstatně navýšit určitě jde.

Kdo spílá asociaci nebo třeba stanici O2 TV, že nám zavřeli fotbal, je vedle. Naopak, buďme rádi, že FAČR našel spojence, který může výhledově dodat fotbalu slušné peníze. Zároveň věřme, že tyto peníze skončí v klubech, kam především patří, a nestanou se obětí podivného strahovského přerozdělování.

Může se zdát, že více peněz v klubech rovná se více peněz na podvody. Jenže platí to, pochopitelně nikoli stoprocentně, spíš opačně. Naštěstí. Když kluby (časem) pochopí, že díky čistšímu prostředí vygenerují více peněz, budou se hlídat.

Pro toho, komu se už teď stýská po šlágrech v České televizi, přidávám na závěr dvě poznámky. Zaprvé, dá se důvodně věřit tomu, že provedení televizního fotbalu na nové stanici bude kvalitnější než to stávající. Za druhé, i když se tento názor moc nenosí, vrcholový sport coby ryze zábavní produkt na veřejnoprávní stanici opravdu vůbec nepatří.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud