Ondřej Škvor
23. prosince 2015 • 12:00

Případ Blatter a Platini? Je to politika, nikoliv spravedlnost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal není čistý, známe to i od nás. Zastávat se pana Blattera je těžká disciplína s tím vším, co se o něm o FIFA pod jeho vedením povídá a asi i děje. Přesto musím říct, že verdikt Etické komise FIFA mi je hodně podezřelý.



Zaprvé je podezřelé už samo to, že o trestu rozhoduje komise s názvem etická. Pod tohle slovo se totiž schová leccos a především se následný verdikt lehce odůvodňuje a těžko rozporuje – je to prostě proti etice.

Zadruhé, a to hlavně, švýcarské právo opravdu uznává institut ústní smlouvy. Ano, je to pochybné, že práce provedená v letech 1998 až 2002 dojde zúčtování v roce 2011, ale pochybné ještě není nezákonné.

Skoro to vypadá, že se jelo podle vzorce: Blatter ztratil na síle, tak ho pojďme seknout. Sice za něco, co se úplně nedá prokázat, pokud to vůbec bylo protizákonné, ale ono to projde. Dlouho chodil za hranou, takže teď využijeme první možné pochybení, stačí i zmatečnost, a napaříme mu vysoký trest. A Platiniho, další velrybu, kuchneme k tomu, ať je vidět, že se toho nebojíme.

Lidi tomu ještě zatleskají, protože ti nahoře jsou vždycky darebové. A v téhle době zatleskají dvakrát, protože protikorupční šílení dosahuje takového maxima, že se stává větším nebezpečím než korupce sama.

Jenže tohle není spravedlnost, ale politika z té ošklivé strany. Že si to Blatter zasloužil? Možná, jenže to se musí prokázat. Takhle má fungovat právní společnost.

PS: Kauza ještě zdaleka nekončí. Bude zajímavé sledovat, jak dopadne u sportovní arbitráže a především pak u civilního soudu. Tam se musí pracovat s důkazy. Stejně tak interesantní bude, jak dopadne mohutné vyšetřování americké justice ve věci pořadatelství mistrovství světa v Rusku 2018 a Kataru 2022. Že po velkém humbuku nastává dost často důkazní nouze, víme i v České republice z reálné politiky velice dobře.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud