Ondřej Škvor
23. března 2016 • 09:28

Samostatná liga? Je to dobře, ale samo to nic neřeší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čím větší moloch, tím hůř se řídí. Fotbalová asociace z logiky věci takovým molochem je a hůř se ovládá i proto, že pod jednou střechou spolu bydlí amatéři a profesionálové. Jeden sport, ale – především z ekonomického hlediska – dva různé světy.



Ty dva světy se teď po tvrdých jednáních v míru (částečně) rozcházejí a právě v ekonomické rovině si profesionální ligové kluby slibují od osamostatnění nejvyšší soutěže výraznou změnu k lepšímu. Asi si malují také to, že se vyčistí prostředí, ubudou skandály, omezí se vliv Romana Berbra a kdesi cosi dalšího, ale o ty peníze jde v první řadě. Jako ve všem – což je dobře.

Největší úkol spočívá v navýšení financí za marketingová a televizní práva. S těmi však může samostatná liga obchodovat až za dva roky. Z toho vyplývá, že kdo čeká změnu a bohatství hned, ať ubere. Taky je možné, že nepřijdou nikdy. Protože nové mantinely samy od sebe spásu nepřinesou.

Hodně bude záležet na klubech. Nové prostředí pro ně znamená příslib, ale především závazek. Samo to totiž nepůjde a svému ekonomickému štěstí musí jít hodně významně naproti. Kudy? Cesta vede logicky směrem k fanouškům: lepší servis a hlavně lepší výkony… Pak se sponzoři shánějí a televizní práva prodávají o dost líp.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud