Pavel Bárta
22. prosince 2011 • 18:45

Manažeři si extraligu nekoupili, jen se prohánějí v cizím autě

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Dvořák po generálce na UFC. Zranění je pryč, zkoušel jsem nové zbraně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Manažeři APK si potajmu chtěli upéct uzavření extraligy. Jenže v Česku se proflákne všechno a jejich lotrovina vyšla najevo dřív, než si přáli. Proti zakonzervování nejvyšší soutěže se strhla vlna odporu ze strany lidí, co do hokeje mají co mluvit, i těch, co ho sledují z povzdálí.



V přívalu kritiky se ovšem zapomíná na jeden zcela zásadní argument: Má 14 klubů vůbec právo soutěž uzavřít? Klubům a jejich generálním manažerům extraliga nepatří.

Těm správu svěřil hokejový svaz, nikdy si však soutěž nekoupili. Pro chod klubů shánějí nemalé peníze, ale ani ty sami neplatí. Jak tedy mohou rozhodovat o tom, kdo ligu bude hrát a kdo ne, když ji nevlastní?

Představte si následující situaci: pronajmete sousedovi celkem atraktivní a drahý vůz. Může vám být vlastně jedno, že benzín za něj platí strýček. Jenže z jeho peněz taky časem změní auto k nepoznání. Bez dovolení ho přelakuje na červeno, která se líbí jeho ženě. Ani se neráčí předem zmínit. A volant přesadí na pravou stranu, protože v Anglii jezdí vlevo a mezi jeho světáckými kamarády je to zrovna „in“...

Na takovou drzost ale přece nemá právo, vozí se v cizím autě. Ale tváří se, že všechno dělá jen pro vaše dobro. A přesně tak to je s divokou „privatizací“ hokejové extraligy.

V takové situaci by měl jednoznačně zasáhnout hokejový svaz. Ne tím, že jako majitel uzavře sám a začne určovat, kdo by jí měl hrát. Třeba Chomutov místo Varů. Spíš aby nedopustil, že čím dál víc zasvěcených začne pod vlivem různých okolností a přesvědčovacích metod tvrdit, že uzamčení soutěže není zase tak marný nápad.



Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud