Pavel Bárta
12. září 2018 • 19:05

Plzeň musí chytit začátek. Jinak se Strakova pauza zkrátí na oddechový čas

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Martin Straka po minulé sezoně odmítl nabídku převzít coby trenér český národní tým a pauzu si dal i v Plzni. Ze střídačky se stáhnul do kanceláře. Přeje si hlavně úspěšný vstup do nejvyšší soutěže. „Když jsme měli úspěšnou sezonu, tak jsme chytli začátek. Když byly neúspěšné, tak jsme začali blbě. Je to tak všude a můžete mít kádr, jaký chcete, jako například Sparta v minulé sezóně,“ dodala legenda, která je tělem i duší západočeského klubu.



Mužstvo vede Ladislav Čihák, který byl papírově veden jako hlavní trenér od roku 2014, první i poslední slovo však měl dosud Martin Straka. Jeho 37letý nástupce v klubu působí ještě o dvě sezony déle, přišel ze Sparty a napřed trénoval dorost. Ne, že by se skrýval někde v koutě nebo číhal ve křoví. Prostoru u prvního týmu dostával dost a sám taky nevystupoval zakřiknutě, byť má pořád daleko k rétorice Filipa Pešána, spolužáka ze studií na tělovýchovné fakultě, s jehož Libercem se střetne v prvním extraligovém kole.

Faktickým náčelníkem se stal Čihák až po návratu klubového bosse k úřadování. Mladý a perspektivní trenér, tak se v našich krajích říkalo dokonce padesátníkům. On však ztělesňuje přesně to, co má tenhle výraz znamenat, ačkoli o tématech jako mládežnické reprezentace se bavit nechce, soustředí se na extraligu. V Plzni se může se opřít o silný tým spolupracovníků, tvořený vesměs protřelými praktiky a někdejšími extraligovými veterány. Tedy podobný model jako v NHL. Hlavní zodpovědnost zůstává na Čihákovi, jehož si pro hlavní roli chystali. Za ta léta poznal, co to obnáší.

Plzeňský soubor se opět dost obměnil. A doplnil se tak, jak si na Západě představovali. Příprava proběhla nad očekávání, opět se mluví o semknuté, pracovité partě. Protože Indiáni nestřílejí od boku, snad nic se u nich neděje bez rozmyslu. A tak vedle herních kvalit se při vyhledávání posil hledí taky na to, co jsou zač nejen po herní, ale i po lidské stránce. I kandidáty na asi nejcitlivější místo brankáře si proklepli. Frodla sledovali ve Slavii dlouhodobě, o Milčakovovi si zjistili třeba to, že od mládí vyrůstal ve zdravém švédském prostředí. V přípravě se oba předvedli dobře, jak na tom jsou, však prověří až ostrý start. Zkušenost praví, že Plzeň ho musí chytit, jinak se v tom může pěkně plácat. A Strakova neomezená trenérská pauza se klidně zkrátí na oddechový čas.

Sebevědomí mužstva posílily hlavně výhry v CHL. Plzeň dvakrát porazila poslední šampiony Ligy mistrů z Jyväskylä i švýcarské vicemistry z Lugana. Finský celek Škodovka na jeho ledě převálcovala 6:2, což tam prý nepamatují. Západočeský celek poznal, jaký hokej se hraje v Evropě, že může být stejně dobrý nebo dokonce lepší. A chce v tom pokračovat. Pořád to byl ale jen začátek, ačkoli kádr vypadá ještě silnější a vyrovnanější, než v minulém ročníku, kdy dosáhl na Prezidentský pohár a následně na bronzové medaile. Zejména v útoku, kde byla schopna rozhodovat zápasy kterákoli řada. Jako zrovna ve Finsku, kde nejvíc gólů nasázela čtvrtá řada.

Los má Plzeň vražedný: Liberec, pak do Brna, Sparta, Vítkovice. Ale v CHL to vypadalo podobně a pochlapila se, i když teď mužstvo čeká jiná soutěž a taky silnější tlak. Klub má se svými 80-90 miliony korun nižší rozpočet než třeba Litvínov, řadí se někam do horní poloviny. Nicméně pořád má ty nejvyšší ambice. To se nezměnilo, ať má hlavní slovo Ladislav Čihák nebo kdokoli jiný. Ale na začátku bude hodně záležet. Jinak to Martin Straka nevydrží a začne až příliš často cupitat do kabiny...

ANKETA před sezonou: Jak se těší hokejisté na start extraligy?
Video se připravuje ...

Plzeňští hokejisté se radují ze vstřelené branky
Plzeňští hokejisté se radují ze vstřelené branky

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud