Pavel Bárta
16. června 2023 • 04:40

Jaškin? Český Ovečkin pro Rusy. Hadamczik vyzněl jako hudba z Marsu

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
24
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PAVLA BÁRTY | V rodném Rusku hraje hokej, jako by na Ukrajině vládl klid a mír jak v sovětském táboře Artěk, kde ruku v ruce skotačili a pěli píseň dokola pionýři všech národů a ras. Do toho posílá zdravice vojákům, kteří plení sousední zemi, zabíjejí civilisty a unášejí děti na převýchovu. Dmitrij Jaškin pár dní po řízené zkáze obří přehrady na Dněpru řekne, že chce hrát za českou reprezentaci na mistrovství světa. Diví se, že to nejde, a cítí se ublíženě, proč někomu vadí, když hraje hokej v KHL. Buď je tedy naivní blázen, či bezostyšný prevít. Anebo obojí, protože jedno s druhým se navzájem nevylučuje.



Dominik Hašek nedávno viděl při návštěvě Ukrajiny válku a její následky v přímém přenosu a zblízka. Na rozdíl od většiny z nás. K účasti ruských sportovců na mezinárodních akcích zaujímá jednoznačně odmítavý postoj od samého začátku. Jaškin se z vlastní vůle postavil na opačnou stranu barikády, ale o válce neví nic. V ruských médiích se to nedozví a třeba ani dozvědět nechce.

Rusové se zoufale snaží, aby je svět přijal zpátky. Za dané situace to nejde, ale drzost, s níž vytvářejí nátlak na jiné, je pro ně příznačná. Ať vědomě, či nevědomky, Jaškin v rozhovoru pro ruský Sport-Express posloužil jako užitečný idiot. Stal se nástrojem tamní propagandy. Jako český Ovečkin pomáhá zemi, která Česko zařadila na seznam svých nepřátel. V národním týmu nemá co pohledávat, i kdyby po startu na mistrovství světa toužil sebevíc.

Anketa

Měl by hrát Dmitrij Jaškin po případném návratu z KHL za českou reprezentaci?

ANO
NE

Rodáka z Omsku možná do Ruska přivedlo volání rodu. Má tam kořeny a široká ruská duše je tesklivá, ať se děje cokoli. Hlavně ho ale přilákaly peníze. Kromě Jaškina neodolalo pár dalších jedinců, což se za současné situace dá velmi těžko pochopit. Ale rozhodli se tak a nesou za to následky. Ruské kluby přitom brousily i kolem jiných českých hokejistů. Kdyby ruské peníze nezapáchaly ani jim, je zaděláno na problém a v postoji k hráčům KHL by mohly začít pukat ledy. A o tohle tady běží taky.

Reakce prezidenta hokejového svazu Aloise Hadamczika v deníku Blesk vedle toho vyzněla jako hudba z Marsu. „Vyřiďte, že ho zdravím a že se tam má snad s tátou (Alexejem – bývalým obráncem Vsetína) dobře. Dimu znám, je to výborný hokejista a takové bychom určitě potřebovali. Ale nedá se nic dělat. Jsme malí páni a celá Evropa je proti tomu. Vím, že válka na Ukrajině by se neměla spojovat se sportem, ale takové je stanovisko hokejového světa,“ pravil šéf českého hokeje.

Když se před rokem téma působení hráčů v KHL začalo řešit, Hadamczik několikrát veřejně prohlásil, že by sportovce žádnými opatřeními neomezoval. Později otočil. Postoj státu k ruské agresi je jednoznačný, instituce, které podporuje, by se ho měly držet. Při hlasování o zákazu reprezentovat pro hráče, kteří po invazi na Ukrajinu vzali angažmá v KHL, dopadl výsledek jednomyslně. Pro návrh zvedl ruku i Hadamczik.

I tentokrát svá tvrzení zmírnil a na svém twitterovém účtu připomněl, že morální hodnoty jsou víc než sport. „Odsuzuji válku. Pokud chce hrát Jaškin v reprezentaci, pak říkám, pojď hrát do Čech,“ poradil rodákovi z Omsku. „Běž domů, Ivane,“ zpívalo se po ruské okupaci v roce 1968. Dmitrij Jaškin podepsal na další tři roky s Kazaní. Doma je v Rusku.

Vstoupit do diskuse
24
Články odjinud


Články odjinud