Pavel Bárta
26. září 2023 • 15:49

Maskoty šampionátu Chára a Daňo. Ještě, že Jiránek stvořil králíky

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Maskoty příštího mistrovství světa hokejistů v Praze a Ostravě budou králíci z klobouku Bob a Bobek. Stejně jako v roce 2015. Volbě prý předcházelo dlouhé rozhodování. „Během posledních 15 měsíců, kdy jsme jezdili na kongresy IIHF a začali představovat vizuální identitu šampionátu, se nás v podstatě všichni ptali, proč znovu nedáme králíky. Vítězný návrh je konsenzem všech názorů,“ líčil šéf pražského organizačního výboru Petr Bříza.



První dojmy z výsledku usilovného přemítání jsou stejné, jako když kouzelník předvádí kouzlo s kloboukem a vy předem tušíte, co vytáhne. Virbl víří, napětí stoupá. Jenže místo překvapení přichází zklamání. Ela hop! Bob a Bobek, staří známí. Zase? „Chtěli jsme, aby maskot byl známý a nemuseli jsme přesvědčovat o jeho charakteru,“ pronesl Bříza při oficiálním představení. 

Vysmátý „putikon“ coby logo šampionátu znamená průlom, posun dopředu, výrazný odklon od strnulosti znaků z předchozích let. Při výběru maskotů už taková odvaha chyběla. Tvárný emotikon mohl konzervativním povahám připadat trochu přes čáru. Rozverní ušáci z televizních Večerníčků jsou však proti tvárnému a nápaditému emotikonu staré zboží vyhrabané ze skladu.

Zásadní změnou je, že zatímco posledně měli králíci na sobě červené dresy, tentokrát se převlékli do modré. Podle organizátorů odpovídá barvě, která je ve vizuální identitě mistrovství. Její odstín připomíná trikoty reprezentace Slovenska. Jako by vedle sebe stáli Marko Daňo a Zdeno Chára. Ale k modrým dresům se hodlá vrátit i český národní tým. Svaz uvažuje o třetí sadě. Naposledy hrálo v modrém nastálo ještě československé mužstvo před padesáti lety.

„Králíci nereprezentují národní tým, ale celé mistrovství,“ upřesnil generální sekretář turnaje Vladimír Šafařík. V roce 2015 se králíci těšili obrovské popularitě. Jednou z dalších variant byl právě pukotikon, který je součástí loga turnaje. Puk však už se stal maskotem jiných šampionátů. Krteček se prodal do Číny, Rumcajs a Cipískem už nejsou tolik v kurzu. Televizní prostor ovládají animované postavičky z dílen amerických studií Pixar a Disney a zajíc s vlkem jsou Rusáci a na šampionát nesmějí. Ještě, že nám Vladimír Jiránek stvořil Boba s Bobkem.

Anketa

Líbí se vám opětovné použití Boba a Bobka jako maskotů MS v hokeji?

ANO
NE

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud