Pavel Hartman
4. srpna 2016 • 16:41

Proč Sparta schází v LM? Protože si hráči znovu říkají o odpočinek. A nikomu to nevadí!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proč Sparta naposledy hrála základní část Ligy mistrů před jedenácti lety? Hlavní důvod na sebe letenský klub prásknul sám. Stalo se tak ještě před odvetou v rumunské Bukurešti, konkrétně po ligovém utkání se Slováckem. 



Tehdy trenér Zdeněk Ščasný pronesl větu: „Dva nebo tři hráči se mě v poločase ptali, jestli si můžou odpočinout, když to bude 3:0.“ Zasaďme si tuhle větu do základních souvislostí. Sparťané hráli po letní přípravě teprve druhé ostré soutěžní utkání. O půli vedli 2:0 a dva nebo tři hráči si řekli trenérovi o oddech.

Aby pošetřili energii na rozhodující souboj o postup do play-off Ligy mistrů. Čili ještě ani nezačali sezonu a už chtěli odpočívat. Pomiňme, že na druhou stranu omlouvali chabé výkony nerozehraností vyplývající z malé zápasové porce po letní dovolené.

Proč Ronalda , Messiho nebo Aubameyanga vůbec nenapadne prosit v půli zápasu kouče o pohov, i když za sezonu odehrají mnohem víc utkání než Dočkal a spol.? Protože chtějí hrát! A vyhrávat! Nehledě na to, že by se tím profesně zdiskreditovali a zesměšnili. Před vedením klubu, trenérem, spoluhráči, fanoušky, ale hlavně sami před sebou.

Opravdový profesionál dělá vše proto na hřišti i mimo ně, aby byl stoprocentně připraven na každý zápas a mohl odehrát co nejvíce minut. Vysedávání na lavičce ho děsí. Na trenérovi pak je, aby rozhodl, kdo si zaslouží místo v sestavě a komu naordinuje odpočinek.

Sparta naopak veřejně prozradila, že v kabině, kde sedí její dobře placení „profesionálové“, hráče nejen napadla myšlenka říct si o úlevu, nýbrž ji i realizovali. Trenér je neokřikl, ale ještě se tím pochlubil do médií. Vedení klubu k tomu mlčelo, což naznačuje, že ho také nenapadlo, že by na tom bylo něco špatného. A vlastní obžalobu nezdravého prostředí uvnitř klubu máme pohromadě. 

Úspěch vede přes náročnost

Jenže cesta do Ligy mistrů vede z opačného prostředí, kterému vévodí: náročnost, odbornost, pracovitost, vášeň, touha, sebeobětování, vnitřní motivace. A ne vyčůrané spekulování o odpočinku po druhém soutěžním utkání.

Takových anomálií je však život na Letné plný. Jen namátkou pár příkladů.
Vedení klubu představí koncepci, jejíž prioritou je zabudovávání více mladých odchovanců do kádru A-týmu.

Vzápětí spustí nakupování zralých cizinců Paixaa, Fataie, Steinhöfera a odstartuje projekt velkých návratů zvučných českých legionářů, kteří však už mají to nejlepší za sebou. Záhy se ukáže, že nejlepšími posilami jsou vlastní odchovanci, kteří se vrátili oklikou domů. Viz Frýdek z Liberce nebo Čermák z Mladé Boleslavi.

U legionářů s velkým jménem se potvrdí, že mají skutečně to nejlepší za sebou. Ujfaluši , Kováč , Jiráček budiž toho dokladem. Stoper Kadlec jim je nyní v patách. Když začíná zdravá klubová mládežnická akademie chrlit zajímavé mladé hráče, Sparta zruší B-tým, tedy ideální můstek mezi juniorským a seniorským fotbalem.

RENTGEN: Co ukázal duel se Steauou? Sparta hraje roztaženě a pomalu
Video se připravuje ...

Mladí talenti září

Mezitím letenští mladíci dokážou herně přehrát vrstevníky z Manchesteru United, Dortmundu a devatenáctka nedávno obhájit prvenství na prestižním mezinárodním turnaji CEE Cupu.

Ve finále vyřídila brazilské Fluminense stylem, o kterém referoval sparťanský web takto: „Brazilci byli od začátku utkání zaskočeni rychlým moderním fotbalem v podání svěřenců trenéra Davida Holoubka. Hráči devatenáctky pěkně kombinovali po zemi, většinou na jeden dotek a soupeře vůbec nepustili před brankáře.“

Každoroční sparťanský plán zní: chceme konečně do Champions League! Je všeobecně známé, že jde o soutěž, které není pro týmy s pomalou hrou. Kolik rychlých útoků udělala v dvojzápase se Steauou Sparta? Nebýt Konatého, tak ani jeden. Přitom Konatého chtěli Letenští loni na podzim poslat na hostování.

Rychlost vůbec dominuje fotbalovému světu. Znamená to rychle běhat, rychle myslet, rychle pracovat s míčem i bez něj, rychle přepínat po ztrátě míče do obrany, a tak dále.

Dočkal rozdíl nedělá

Bořek Dočkal by mohl být komplexně rychlým hráčem, ale v porovnání se Stanciem a ostatními Rumuny byl zoufale pomalý. Přitom jde o sparťanského lídra, který by měl jít ostatním ve všem příkladem, a měl by v klíčových zápasech být rozdílovým hráčem. Jenže není, protože mu prostředí dovolí nepracovat usilovně a rychle. A ještě ho za to královsky platí.

Nebo Marek Matějovský: už řadu let se ví, že má potíže s návratem do obrany. Jak to že se nezlepšil? Vždyť v prvním utkání se Steauou za to mohla Sparta zaplatit gólem, neboť Matějovský dozadu jen vyklusal, navíc špatným směrem a nebýt Bičíka , volný Stanciu by se radoval z gólu.

Mimochodem – kdo z jednotlivců se ve Spartě v posledních letech výkonnostně zlepšil? Spíš platí opak. 

V bukurešťské odvetě chtějí Letenští zopakovat recept z Lazia, kde udeřili z brejků. Na hrot však postaví Davida Lafatu , který již, při vší úctě k němu, nikomu nemůže utéct. A třeba loni na podzim na Schalke se už ho bála kvůli tomu postavit.

Kdo je za tenhle prales protichůdností odpovědný? To je také v mlze. Zdálky totiž nikdo neví, kdo a za co z klubového managementu ve Spartě zodpovídá. Dokud tohle patologické prostředí z Letné nezmizí, na Ligu mistrů se budou sparťané dívat jen v televizi.

Takže ti, kteří absurdní mantinely ve Spartě nastavují, by měli teď majitele poprosit o vystřídání. A co nejrychleji!

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud