Pavel Ryšavý
17. února 2017 • 08:20

Vrátili jsme se zpátky. Rány do hlavy jsou podle extraligy cool

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na souboj Bretta Flemminga s Petrem Čáslavou se můžete dívat dvojí optikou. Jedna je, že Kanaďan z Chomutova zaslouží aplaus ve stoje za nádherný strom a pardubický bek prostě zaplatil za svoji naivitu. Druhý? Že úder vedený na hlavu je nepřípustný za každou cenu, nezájem, že byl veden čelně. Česká extraliga si po verdiktu disciplinární komise vybrala první možnost.



A podle mě je to chyba.

Primárním cílem u hokeje je, abyste dali víc gólů než ta parta v druhém triku. Počet sestřelených soupeřů, co musí na ošetřovnu? Pardon, ale to jsme si kapánek spletli sporty.

Jsem si jistý, že nad tímhle střetem by se patnáct let zpátky nikdo nepozastavoval, tenkrát by byl čistý. Bez debat. Kritéria tehdejších soubojů zněla, že co jde zepředu, má zelenou. Ale doba je jinde a hokej taky. Zrychlil se. Otřes mozku je nebezpečný prevít, který může zničit kariéru a ovlivnit celý život. Klade se akcent na to, že hlava se prostě nehraje. Víc není co řešit.

Disciplinární komise svým verdiktem, že Flemming nedostane další trest, teď vyslala do arén jasný signál. Vracíme se o pár let zpátky. Jen se řežte, co je libo. Trocha té krve není na škodu. Když se dva hráči srazí čelem, je jedno, že jeden mu trefil naplno hlavu. To je prostě cool hokej.

Není.

Pardubice - Chomutov: Dvakrát zlomený nos a otřes mozku! Flemming loktem zboural Čáslavu
Video se připravuje ...

Hokej je o emocích, tvrdých soubojích. Ale ne o útocích na hlavu. A jestli ano, přichází čas, aby si každý tým sehnal do svého kádru bitkaře, policajta, který ochrání hvězdy. Disciplinární komise to totiž evidentně nemá moc v plánu. Ta se bude radši soustředit na udání klubů, které na sebe jako čtvrťáci navzájem práší, že Pepa upadl, i když nemusel.

Komise pod vedením Karla Holého v mých očích celkově pracuje dost bídně. Jednou řeší následky faulů, příště ne. Jednou trestá recidivu, jindy dělá, že tohle slovo nezná. Nepotrestá krosček, který hráče pošle hlavou na hranu mantinelu, o to víc si libuje v pitvání pádů Petra Vampoly , jestli tady skočil a támhle ne. Inu, každý máme nějaký koníček... V trestání faulů je bramboračka a to ještě zatím nehraje další miláček komise Ryan Hollweg .

Ale v jedné věci je po středečním kole asi jasno. Útoky na hlavu? Ring je volný, pánové, jen houšť. Stačí se pořádně trefit zepředu a trest nepřijde. Tak příjemnou zábavu v play off. A bacha na krk. Příště může jít o ten váš...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud