Pavel Ryšavý
8. prosince 2017 • 22:31

Nejdřív to šlo skvěle, teď chomutovští "lotříci" míří do... Mělníka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na startu soutěže si extraliga moc nevěděla s Chomutovem rady. Zuřivě bránil, svým betonem mučil všechny, kteří se dostavili na zimák, autobus se soupeřem i diváky. Ale mohl se tetelit blahem, fungovalo to, tak co. Jenže všechno došlo, klika, šťáva i peníze. A najednou klub nepřipomíná žádné Piráty, jen takové lotříky, kteří plivají z mostu na vlaky. Takhle jsou teď neškodní.



Jednou jsem už takový Chomutov viděl, v posledním play off. Je to ten stokrát omletý příběh, po dvou zápasech předkola s Mladou Boleslaví taky vypadal jak chlupaté a mazlivé zvířátko s velkýma tesknýma očima. Vybízel k ukrutné lítosti, jak nic nešlo, dvakrát prohrál, byl tragický a vypadalo to, že Boleslav ho vyndá ze hry i na tupých bruslích. Místo toho Piráti vstali z hrobu, jádro kolem Ivana Humla, Michala Vondrky a brankáře Jána Laca řídilo neskutečný obrat.

Jenže teď je situace jiná. Chomutov se bude zvedat těžko.

Všechno se rozhasilo mizernou platební klubovou morálkou. To byla jedna z příčin, proč tým zahučel do krize. Peníze na účet hráčům nechodily pravidelně ani v minulém ročníku. Jenže v play off tohle neřešíte tolik. Jdete po úspěchu, jedete na morál. Překousnete leccos, víte, že zítra může přijít poslední zápas sezony.

V tuhle chvíli má za sebou Chomutov 29 zápasů základní části, je lehce za půlkou soutěže. Od léta kabinu obcházel finanční strašák. Doplatí klub všechny peníze? Nakonec to srovnal. Jenže všechno začalo znovu. Zvládne platit v nové sezoně, jak káže smlouva? Jak kdy. Pravidlo v tom rozhodně nebylo. Nyní je prý už situace lepší, jenže tým se postupně dostal do těžkého útlumu.

Chomutov hraje hodně pod svoje možnosti. V Pardubicích ukázal, jak moc špatně na tom je. Hlavně psychicky. Na začátku byl hodně nekoncentrovaný, dělal hloupé chyby i zbytečné fauly, Dynamo hrálo zápas o šest bodů a zadarmo se dostalo do vedení. Piráti jen přijeli, jezdili. Ale to bylo všechno.

Další rána, sedmnáctá porážka z posledních dvaceti zápasů. Tým se topí v bahně.

Ale vyloženě na hráče bych to neházel. Může trenér Růžička do nekonečna řvát na někoho, že si neplní svoje povinnosti, když je klub neplnil ani vůči hráčům? Nemyslím si a sám to dobře ví. Pokud dlouhé měsíce řešíte nejistý výdělek, někde se to projeví. Sport není jen o rukou a nohou, ale v první řadě o hlavě. A tu mají Chomutovští zasekanou za posledních pár měsíců neskutečně.

Minule, když Růžičkův tým porazila Olomouc, tak se kouč vztekal, jak na poslední minuty pošle na led své nejzkušenější hráče, ale oni neskočí do střely a tímhle stylem neporazí ani Mělník. Ale pro koho byste vlastně padali v polovině sezony do střel a nechali si narazit záda, naštípnout ruku? Pro klub, který neplní svoje závazky? Pokud jste v Chomutově nevyrostli a nedýcháte pro město, tak asi sotva. Jste v práci, snažíte se ji dělat naplno, ale za to chcete i pravidelnou gáži.

Dá hodně práce, aby se Piráti zvedli. Po namydlené skluzavce se jede skvěle dolů. Jenže vyběhnout ji nahoru, je fuška. Kolikrát si u toho namlátíte. Tak hlavně, aby to nefičelo až moc dolů. Někam k Mělníku...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud