Pavel Ryšavý
25. května 2021 • 00:17

Hledání a mixování na MS? Fajn, teď už ale Česko musí ukázat výrazný posun

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hra národního týmu na MS zatím rozhodně nepůsobí tak, že byste v euforii museli ve skříni hrabat po rozdrbané replice z Nagana a chtěli v ní jít na nákup. Paf můžete být ze Slováků, Němců nebo Kazachů. Vlažný český start má svoje objektivní příčiny, dovedete je pochopit. Zároveň ale taky cítíte, že teď přichází nutnost pod kotlem zatopit. Dva dny volna a pak Švédsko. Tahle pasáž ukáže, jestli kouč Filip Pešán dovede zapálit pořádnou vatru, nebo klacíky jen tak blafnou.



Při celém ročníku Euro Hockey Tour česká hra měla svoji tvář. Ano, přicházely porážky, ale i tak jste jasně cítili, jak má vypadat Pešánův hokej. Byl aktivní, plný nápadů, inovací, signálů. Teď je s nejlepšími hráči projev paradoxně daleko horší, než když měl kouč jen evropské výběry.

Příjezd na poslední chvíli u Dominika Kubalíka, Jakuba Vrány, Filipa Chytila, Filipa Zadiny, Libora Hájka, Filipa Hronka i Jana Kováře přinesl dvě věci: kvalitu, ale nabourání vazeb. Tahle sedmička má rozhodovat zápasy, tím pádem dostává i klíčové role, hraje nejvíc.

Má logiku, že k nejlepším českým hráčům na MS ale patří „Evropané“ Jakub Flek nebo Michael Špaček. Oba mají vysoké herní dovednosti, dobrý pohyb a přesně vědí, co se od nich chce, dovedou pokyny plnit.

První skupinka se potřebuje „docvaknout“, takže často na ledě vypadá dost rozháraně. Ovšem třeba v posledním utkání s Běloruskem to byl už „TEN“ Filip Hronek, kterého si v českém dresu tak přejete vidět.

A teď si řekneme ještě důležité B. V reprezentaci nepotřebujete svoje hráče hokej učit, ale spíš je nějakým způsobem navést na cestu, že váš pohled je správný a že funguje. Jako trenér chcete trefit lajny, namíchat sestavu tak, ať do sebe zapadne. Jen s ní nemůžete zase pořád kvedlat, aby z toho nebylo všem zle. Vytrvalé hledání může způsobit velké problémy a nervozitu, narušení klimatu a kyselou náladu. Teď se bude v Rize všechno lámat.

Filip Pešán sám řekl, že má po třech zápasech dost materiálu, aby všechno vyhodnotil. Takže? Má svoje trenérské zkušenosti, data od analytického týmu, selský rozum dvojice Martin Straka a Jaroslav Špaček. Oba mu přesně řeknou, jak teď uvažuje hráč, dají hlavnímu trenérovi k dispozici svůj pocit. Neřešte, který atribut je pro Pešána nejdůležitější, všechny potřebuje spojit, aby z toho všeho ve čtvrtek vylezla parta. Co od ní čekát? Že už s ní nebude potřeba hrkat zleva doprava, neustále převracet, něco hledat.

Na Česko čekají ještě čtyři zápasy ve skupině. Tři o život a postup do čtvrtfinále (Švédsko, Dánsko a Slovensko), jeden zadarmo, který takhle silný výběr musí zvládnout, i kdyby jezdil jen pozadu (Velká Británie).

Ve všech partiích už musí být vidět v organizaci hry výrazný pokrok oproti startu turnaje. Pokud ne a plamen se pod kotlem nedostaví? Kouč by měl zvlhlé sirky. Dříví totiž přivezl do Lotyšska kvalitní.

Program MS v hokeji 2021 a vše, co potřebujete vědět >>>

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 5 1 0 1 28:10 17
2. Švýcarsko 7 5 0 0 2 27:17 15
3. Česko 7 3 2 0 2 27:18 13
4. Slovensko 7 4 0 0 3 17:22 12
5. Švédsko 7 3 0 1 3 21:14 10
6. Dánsko 7 2 1 1 3 13:15 9
7. Velká Británie 7 1 0 1 5 13:31 4
8. Bělorusko 7 1 0 1 5 10:29 4

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud