Pavel Ryšavý
10. listopadu 2021 • 13:38

Hynek v Litvínově otočil. Országh znamenal klid, Růžička je bouře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PAVLA RYŠAVÉHO | V roce 2012 trénoval Pavel Hynek Pardubice. Pár měsíců zpátky s nimi slavil titul, najednou ho sportovní manažer Petr Hemský vyhodil z osmého místa. „Okoukal se,“ brouknul. Po devíti letech se Hynek dostal do role generálního ředitele v Litvínově, který vyhazuje. „Okoukal ses,“ mohl slyšet i kouč Vladimír Országh. Nepomohly mu ani tři výhry z posledních čtyřech zápasů.



Koho by přitom napadlo, že Litvínov vymění trenéra, když je bod za Libercem a tři za Spartou, že? Ne, vážně, trenérská výměna jakousi logiku má. Čekalo se, jak se slovenským expertem klub zvedne hlavu, brzy začne hrát jinak, hodně odvážně, po republice se začne vykládat říkat, jak jde ten Litvínov zase nahoru. Místo toho vypadal na ledě spíš zaprděně.

Herně nevýrazný, výsledkově nevýrazný. Je jedno, jestli do klubu chodili Petr, nebo Pavel, případně Giorgio, Michael, nebo Matuš, všechno ve výsledku šedivé a tabulkově dost podprůměrné. Posun se nedostavil. Takže Hynek sáhl k akci, že Országha vyrazí.

Fajn, Litvínov nebavil, herní progres nepřicházel. Takže teď generální manažer vsadí na to, že přijde s Vladimírem Růžičkou.

Zvláštní je, že se Hynkův krok dá číst i tak, že až do teď se v Litvínově říkalo, že se musí skákat po levé noze, teď se začne chodit po rukou. Všechno jinak, přichází obrat do úplně jiné trenérské sféry.

Bývalý kouč národního týmu ani domů nepřichází jako slavný spasitel. Už jednou údajně vedení společnosti Orlen, která klub vlastní, Růžičku v minulosti odmítlo. Vadil jí škraloup, že byl trenér odsouzen za zpronevěru. U fans vzbuzuje rozpaky, dokonce až tak, že někteří hned spustili, jak teď přestávají na hokej chodit. Ano, to nic samozřejmě nemusí znamenat, jiní mohou právě kvůli Růžičkovi zase přijít.

Hokejisté Litvínova se radují ze vstřelené branky
Hokejisté Litvínova se radují ze vstřelené branky

Jenže nový trenér bude muset teprve všechny přesvědčit, že je pořád eso, který zná cestu k úspěchu. Zajímavé je, že si Hynek vybral kouče z úplně jiného těsta. Popřel dříve budovanou cestu. Országh navenek působí klidně, chce se vzdělávat, vyhýbal se ostřejší konfrontaci. Růžička je tajfun, vzdělávat se nepotřebuje, je praktik, který věci vidí a rozhodně nemá problém někoho natřít.

Pozice současného generálního manažera se teď taky trochu oslabila. Ne, že by vyloženě s místními legendami válčil, ale má je na háku. Chce si dělat věci po svém. Vladimír Růžička si ovšem s Martinem Ručinským a spol. popovídá rád. Tím pádem má Hynek u týmu kouče se slavnou minulostí, který ale může mít na hodně věcí úplně odlišný postoj, než má on. Může být bližší Ručinskému, Robertu Reichlovi a dalším.

Ukazuje se to i na výběru asistenta. Růžička by u týmu měl rád bývalého parťáka ze Slavie a z reprezentace Ondřeje Weissmanna, který zatím přes vedení neprochází. Logicky, on není úplně fanouškem vlády Pavla Hynka a jeho týmu. Pokud by na jeho příchod generální manažer kývl, může mu dát rovnou lopatu, ať vykope mezi kanceláří a kabinou příkop.

O Litvínovu se v posledních letech říkalo, jak peněz má klub hodně, jen se vždycky rozkutálí do těch nepravých kapes. To prý s rázným Hynkem skončilo, s nikým se nechtěl moc kamarádit. Přišel šéfovat. Třeba i proto si ve městě nadělal tak zle. Zavřel kohouty.

Jenže jestli ani teď nevyjde tah s Růžičkou? Po sezoně se do křesla šéfa klubu může nacpat někdo jiný, třeba zase z místní líhně. Protipól bývalého kouče Országha rozhodne i o budoucnosti Pavla Hynka, je to paradox.

HC VERVA Litvínov Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud