Pavel Ryšavý
17. května 2022 • 21:08

Takhle to nepůjde ani s Maďarem. A nepotřebuje kouč doučování z počtů?

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TAMPERE | Blamáž s Rakouskem nabízí jedno srovnání. Česko prohraje s Dánskem (na OH, na MS taky remíza po 60 minutách), když na lavičce stojí Filip Pešán. Česko prohraje s Rakouskem, když na jeho lavičce stojí Kari Jalonen. Před MS má tým super formu, vypadá pomalu nadupaně jako Kanada. Přijede na turnaj a všechno se rozsype. Pešán před rokem všechno přehazoval, Jalonen teď naopak do sestavy nehrabe. Efekt je stejný.



Na turnaji jste mohli vidět dvě remízy Rakouska. Proti USA ji udrželo jen tak tak, byť vedlo 2:0. Ale favorit do něj dupal, drtil ho. Proti Česku ji naopak v závěru outsider získal, protože favorit nepředvedl nic.

Přístup k zápasu bil do očí. Spojené státy hrabaly, srážely se. I když jim to úplně nešlo, hrnuly se do branky. Jalonenův soubor byl pasivní, měl málo střel. Tenhle problém se opakuje docela často. Přitom když vidíte borce jako Jakuba Vránu , Tomáše Hertla , Filipa Hronka a spol. v NHL, taky pod nimi hoří led. Nejsou špatní hráči, ani náhodou.

Jen máte pocit, že když se čeští hokejisté sejdou pohromadě na velké akce, pod tlakem se změní. Přitom do Finska Česko odjíždělo v extrémně komfortní situaci. Ve formě, s dobrou hrou i výsledky v zádech a třikrát předvedlo velmi nevýrazný výkon.

Možná právě Jalonen na lavičce otevře oči. Ať tam stáli Jandač , Říha , Pešán, končily velké turnaje zklamáním. S ním se rozjel turnaj prakticky stejně jako s Filipem Pešánem rok zpátky. Evidentně, i kdybyste tam postavili Maďara, nebo Marťana, přijde to taky. Nejde o žádné štěstí, nebo smůlu. Trenéři někdy dělají chyby. Ale ve hře schází tvrdá práce, malé a poctivé věci.

Česko má pořád hodně skvělých hokejistů. Jen jsou lepší, když hrají zvlášť, než když se na velkém turnaji sejdou pohromadě. Zásadní chyba v tuhle chvíli netkví v systému, spíš v přístupu k práci. Na led nechodí Kanaďan, Švýcar, Švéd, Fin, Rus, který ji udělá a český hráč doplní.

Navíc tohle prostředí nějak záhadně padá i na trenéra. V přípravě jste viděli, jak Kari Jalonen přesně uměl zápasy zhodnotit, rozebrat je. A jako kdyby na něj nějaký český reprezentační virus padl taky. Protože pokud po tragickém utkání s Rakouskem řekne, že viděl 14 gólových šancí svého týmu? Buď takhle chtěl krýt tým před nějakou větší promluvou, nebo potřebuje lekce z matematiky a nebo potřebuje silnější brýle. Tolik šancí měl jeho tým maximálně za tři zápasy dohromady.

Jak odčarovat prokletí? Zapomeňte, že automaticky zmizí s příjezdem Davida Pastrňáka . Ani omylem. Zmizí úplně jiným přístupem, nasazením, malými detaily, ze kterých se stávají velké věci. A taky tím, že si přestaneme vykládat pohádky, ale budeme upřímní.

S Rakouskem hrálo Česko extrémně špatně.

iSport.cz studio po zápase Česko - Rakousko
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud