Pavel Ryšavý
20. května 2022 • 05:00

Skvělý Pastrňák, jistě! Ale klíčový faktor pro dominantní výkon byl jinde

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zajímavé, jak rychle se všechno může otočit. Když si vzpomenete na náladu, v jaké Česko končilo zápas s Rakouskem? David Krejčí jel poslední nájezd, nasadil ruský blafák a golfákem o metr minul bránu. Frustrace, zklamání. Porážka s Rakouskem bolela. Realizační tým pak dal hráčům jeden den volna. Kdo chtěl, mohl jít na led, kdo ne, nemusel dělat nic. Každý tušil, že to stálo za houby, tak proč se v tom ještě vrtat.



Do práce se šlo zase až ve čtvrtek. Národní tým si i na rozbruslení zkusil přesilovky, ať tam Lotyši jsou, nebo ne. Nezáleželo na tom. A stejně sebevědomě je pak v zápase sfoukl. David Pastrňák hrál zásadní roli, bez debat. Ale nebylo to tak, že jen jeho příjezd všechno spasil a zařídil. Celá sestava přistoupila k zápasu jinak, s mnohem větším zápalem.

Schválně se zkuste zamyslet, co by se stalo, kdyby tisíckrát natěšený David Pastrňák dorazil do leklého souboru, který se trápí sám se sebou. Udělal by pár kliček, postupně by ho semlelo, že sám nic moc neurve a zapadl by do šedi taky. Česko by možná nad Lotyšskem vyhrálo, možná ne, jak se stalo s Rakouskem.

Zásadní pro silný dojem z českého výkonu je, jak tým přistupoval k detailům. Dohrajete hráče. Dojedete puk. Rozhýbete nohy na turbo level, když přeskočíte mantinel. V hlavě asi nejvíc zůstanou parádní kombinace první lajny, nabídky tří kreativních borců na střely.

iSport.cz studio s Milošem Říhou po zápase Česko - Lotyšsko
Video se připravuje ...

Přišly ale i proto, že celý tým měl velkou pokoru ke každému střídání. Viděli jste to v detailech. Třeba, když Matěj Stránský trefil tvrdě Kristianse Rubinse? Ještě na důrazu přidal, když viděl, že ho může nachytat a hodit přes mantinel na vlastní lavičku. Však se to taky setkalo s obrovským ohlasem, Jiří Černoch Lotyše vyloženě prosmál. Stránský je obrovský chlap, své tělo většinou používá k tomu, aby parkoval kolem brány a brankáři přes něj neviděli. Práce tímhle směrem? Není to v reprezentaci vyloženě jeho styl. Je moc dobře, že teď byl.

A nebo Jakub Vrána? Po zásahu do kolene se mu noha nepříjemně prohnula. Když pak šel znovu na led, zařval bolestí a odkulhal zpátky. Asi byste čekali, že zůstane na třetí třetinu v šatně, nevrátí se, zaleduje. Pochopili byste. Místo toho se hrozně chtěl vrátit, chtěl pomoci týmu vyhrát zápas.

Tohle jsou detaily, na kterých se budují velké věci. Jen jak správně po utkání tvrdili David Krejčí s Tomášem Hertlem: Tohle bylo poprvé. Zásadní je umět stejný režim opakovat. Pak se taky může stát, že prohrajete. Jen potřebujete vědět, že jste udělali všechno, abyste ruce zvedali vy. Český tým proti Lotyšsku ukázal, že chápe.

Česko Vše o klubu ZDE

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 6 0 1 0 25:5 19
2. Švédsko 7 5 1 1 0 27:10 18
3. Česko 7 4 0 1 2 19:13 13
4. USA 7 3 2 0 2 18:12 13
5. Lotyšsko 7 2 1 0 4 14:20 8
6. Rakousko 7 1 1 2 3 16:22 7
7. Norsko 7 1 1 0 5 15:29 5
8. Velká Británie 7 0 0 1 6 10:33 1

Říha ve studiu smekl: Souhra Pastrňák - Krejčí byl extrém a galapředstavení
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud