Petr Adam
23. května 2013 • 22:00

Kéž by se ozval někdo z Burundi. Berbr by si to zasloužil

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to vzdálená země ztracená kdesi ve střední Africe, kde ve fotbale nikdy nic zářivého nepředvedli. Pro Romana Berbra také jasný důkaz, proč by neměla řídit český fotbal Markéta Haindlová. „Existuje pouze jedna žena, která řídí fotbal, a ta je v Burundi. A Burundi bych tady z toho udělat nechtěl,“ prohlásil Berbr o neuskutečněné kandidatuře šéfky odvolací a revizní komise na předsedkyni FAČR.



Jedno se musí funkcionáři, který navazuje svými výroky na arogantní košťálovskou tradici, nechat. V tomto případě má správnou informaci. Jeho výrok v rozhovoru pro čtvrteční vydání Sportu není jen laciným výstřelem do vzduchu. Fotbalový svaz v Burundi opravdu řídí žena. Ale to je tak všechno, co se dá Berbrovi odkývat.

Nikdo si nepředstavuje, že Burundi by mělo být vzorem pro český fotbal. Ale přece jen v jednom ohledu zdejší realitu přečnívá. Šéfka fotbalové asociace Burundi Lydia Nsekera se totiž dá bez nadsázky považovat za nejmocnější ženu ve fotbalovém světě vůbec.

Jako vůbec první narušila mužskou nadvládu ve výkonném výboru Mezinárodní fotbalové federace FIFA. To je významná pozice, o které si současné vedení kolem Miroslava Pelty a spol. může nechat zdát. A tak by si Burundi zasloužilo alespoň trochu respektu.

Nemusíte si všímat ostatních Berbrových posměvačných výroků, kterými se vypořádá s kritikou, že ničí tuzemské fotbalové prostředí. Úplně stačí se podívat, že Haindlovou odsouvá ze svých plánů kvůli tomu, že je ŽENA a jejímu mladému věku. Dnes už je přece doba, kdy ženy ve fotbale hrají zásadní roli v řadě významných zemí (USA, Švédsko).

Podobné předsudky jsou zarážející u člověka, který vedl Komisi pro ženský fotbal a jeho partnerkou je Dagmar Damková – během rozhodcovské kariéry symbol ženské emancipace do té doby pro něžné pohlaví jen málo přístupného sportu.

Jak si to celé vysvětlit? Jako v řadě jiných případů Roman Berbr prostě jedná pragmaticky. Dobře ví, že z Burundi se nikdo neozve a nebude protestovat proti hlášce, které se určitě sám od srdce zasmál. Nebylo by však od věci, kdyby se zrovna v tomto případě šeredně zmínil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud