Petr Adam
28. března 2014 • 22:55

Prozření v Ďolíčku. Kluby si zvládnou fanoušky pohlídat už teď

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Minulou sobotu raubíři, tento týden beránci? Při pohledu na fanoušky Baníku Ostrava, kteří dorazili do Prahy na stadion při zápase s Bohemians 1905, se tomu nechtělo věřit. Od zápasu na Bazalech se Spartou, který o poločase přerušila nelítostná válka v ochozech, se něco změnilo. Zdánlivá banalita, přesto zcela zásadní. V praxi se ukázalo, že kluby si zvládnou fanoušky uhlídat už nyní bez zásadních reforem.



Žádné rvačky na stadionu, ohlušující detonace, sedačky létající vzduchem. Na poměry poměrně vypjatého duelu v Gambrinus lize to byl v hledišti hodně klidná atmosféra. Přitom minulý týden to vypadalo, že vypukne permanentní válka na tribunách. Tak horké to není.

Jestli byly trpké události z Bazalů k něčemu dobré, tak se prvoligové kluby probraly. A uvědomily si, že mají už nyní nástroje, jak si fanoušky pohlídat. Pořadatelé u vchodů opravdu kontrolovali občanské průkazy, porovnávali je se vstupenkami na jméno a nedovolili pronést žádné nebezpečné předměty na stadion. K rvačce pár chuligánů došlo před utkáním pouze na jiném místě v Praze. Tak daleko kompetence klubů nesahají nikde na světě a policie se o ni správně postarala.

Divácké násilí řešili v posledních dnech dva členové vlády. Ministr školství Marcel Chládek se s šéfem FAČR Miroslavem Peltou dohodli vytvořit pracovní skupinu, která by měla navrhnout změny v legislativě včetně návratu policie na stadiony. To je skutečně zbytečná snaha o ulehčení klubů od jejich povinností.

Jak se ukázalo v Ďolíčku, zápas proběhl bez jakýchkoliv potíží a to nebyl na stadionu ani jeden těžkooděnec. Pravdu tak bude mít víc ministr vnitra Milan Chovanec, který v pátek poukázal na to, že kluby nevyužívají už dané nástroje.

Po šoku z Bazalů si to zřejmě všechny kluby uvědomily. Teď jen doufat, aby jim podobná soustředěnost vydržela déle než pár týdnů. To totiž v minulosti neplatilo.

Baník táhl na Ďolíček. Fanoušky hlídala policejní přesila
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud