Petr Adam
4. srpna 2014 • 14:40

Začátek účelových šachů s hráči? I to je rozměr akce Lampard

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při odchodu z Chelsea si nedokázal Frank Lampard představit, že bude v Anglii hrát za jiný klub. Proto odešel do zámoří, kde se stane posilou nového klubu z New Yorku. Volný čas před začátkem nové sezony v zámoří ale vyplní hostováním v Manchesteru City. Fanoušci diskutují, zda se dopustil zrady, nebo ne. Pozadí přesunu anglického fotbalisty ale spočívá v jiném motivu.



Vedení evropského fotbalu věřilo, že našlo účinné páky v boji s kluby, které v touze po vítězství utrácely bez ohledu na své příjmy. Stanovení pravidel finančních Fair Play byl skutečně v porovnání s minulostí velkým posunem. Finanční sankce, omezení přestupů, hrozba vyřazení z evropských pohárů – to všechno nebyly zanedbatelné sankce. Přesto se nyní ukazuje, že UEFA proti sobě má silnější a vynalézavější soupeře, než se zdálo.

Majitelé Manchesteru City začali budovat po světě síť klubů. Kromě Manchesteru City rozjíždí klub v New Yorku, patří jim i jeden v Melbourne a expandovat začali i v japonské lize, kde mají podíl z klubu v Jokohamě. Roste tím nejen jejich vliv, ale získali tím také nástroj, kterým mohou mírnit a řešit problémy jejich největšího klenotu v Premier League.

Právě Lampardův přesun z Ameriky na půl sezony jim může pomoci. A ulevit.

V červnu dostalo City za porušení pravidel finanční fair play pokutu 60 milionů eur – jde sice o nejvyšší sankci v historii – ale bohaté majitele tolik nebolí v porovnání s částečným omezením přestupů a nutnosti zařadit pět domácích hráčů na soupisku pro Ligu mistrů. Jedním z nich se stane Lampard, který tak bude pro anglické mistry přínosem, ať už na hřiště vyběhne, nebo zůstane mezi náhradníky.

Na tento rozměr Lampardova přestupu upozornil trenér Arsenalu Arséne Wenger. A je potřeba mu v tom dát za pravdu. Čím víc se bude síť klubů s jedním silným majitelem rozrůstat, tím víc mohou narůstat účelové přesuny hráčů podle toho, kde se zrovna bude jejich přítomnost hodit. A také bude sílit pocit, že na bohaté kluby s bezednými fondy jsou všichni krátcí.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud