Petr Adam
23. března 2015 • 18:59

Pochvala za Lafatovo gesto. Fotbal jednou vykoukl z ulity

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nic se nemění na tom, že David Lafata udělal velkou chybu, když nasimuloval penaltový pád proti Teplicím a zaslouží si trest. Škoda už byla napáchána, ale je dobře, že se nyní kapitán Sparty snaží zmírnit její následky. Uznání vlastního zaváhání v podobných situacích představuje v českém fotbale stále málo častý úkaz, který si zaslouží pozornost a pochvalu.



Zní to sice nepochopitelně, ale někdy to vypadá, že si fotbalové struktury v Česku málo uvědomují, jak pro ně může být pošramocená image u veřejnosti škodlivá. Skoro to vypadá, že je jim to úplně jedno. Jako by se řada hráčů, trenérů a funkcionářů řídila známým Horníkovým krédem z odposlechů: „Důležitý jsou body a na všechno ostatní se vys..“

Sparta se v poslední pětiletce drží v klinči s Plzní a teď příšla s prohlášením, ve kterém její stěžejní hráč přiznává k nefér jednání na hřišti. Zvlášť v kontextu s nulovou reakcí Viktorie na podobnou událost z minulosti, když před pokutovým kopem v utkání se Spartou filmoval David Limberský , to může vypadat jako projev slabosti. Alespoň optikou neprůhledné bafuňářské politiky.

Jenže podobné události jako Lafatův letecký výstup zvyšují znechucení mezi fanoušky a proniknou i do těch částí veřejnosti, kterým jsou jinak ligové výsledky a boj o titul zcela lhostejné. Fotbal to obvykle nevnímá a zůstává uzavřený ve své ulitě. Je dobře, že Sparta nechala svého elitního kanonýra vykouknout z ní ven.

Sparta - Teplice: Pád Davida Lafaty a penalta Bořka Dočkala na 1:0
Video se připravuje ...

Vrba: Lafatův pád neřeším, reprezentace je něco jiného
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud