Petr Adam
16. srpna 2015 • 16:01

Válka proti islámu na stadionech? Je dobře, že už má svoje hranice

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni na jaře se snažili vyjádřit, že nemají zrovna v lásce šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu. Na začátku nové sezony obrátila část fanoušků svoji pozornost jinam. Varují před nebezpečím islamizace v České republice a to ve většině případů dost radikálním způsobem.



Vsadím se, že stejně jako drtivá většina lidí v České republice se fanoušci, kteří vytasili na tribunách protiislámská chorea, den co den s muslimy nepotkávají, nechodí kolem mešit, nemusí řešit kulturní rozdílnosti. Možná jim přišlo vhodné se postavit proti něčemu neznámému, co vypadá jako vážné nebezpečí. Ovšem mnohem víc na sociálních sítích a v médiích než v české realitě.

Jako první se pustil do práce plzeňský kotel, který v utkání 1. kola proti Slavii ukázal zbytku diváků Vikinga se sekyrou nad muslimem a výzvou Evropo, probuď se. Uvědomili si v tu chvíli zúčastnění, že také hrubě urazili jednoho ze svých vlastních hráčů? Útočník Aidin Mahmutovič je totiž muslim. Nebo mířili proti všem muslimům s výjimkou Mahmutoviče? Každopádně fanoušci v Plzni pořádně přestřelili.

O týden později jsme zase v sektoru domácích fanoušků na jabloneckém stadionu viděli, jak ženská postava vyhání vepře s turbanem na hlavě a koránem na území s tureckou vlajkou. Tedy do země, která je jako člen NATO českým spojencem a aktivně bojuje s Islámským státem. Další transparent, který by neměl projít bez povšimnutí.

A opravdu neprošel. Za oba padly od disciplinární komise stotisícové pokuty, což vyprovokovalo další reakci. Fanoušci se rázem začínají odvolávat na svobodu slova, která je podle nich zřejmě absolutní. Výzva Stop islámu se objevila také ve sparťanském sektoru v Mladé Boleslavi. Jenže svoboda slova opravdu není všeobjímající – urážení jakékoliv skupiny jen na základě jejího náboženského vyznání do ní nepatří.

Právě proto je dobře, že disciplinární komise podobné projevy neignorovala a ukázala udělením prvních poměrně vysokých sankcí, kde jsou hranice takového vyjadřování. A neměla by slevit ani v budoucnu, pokud mají podobné projevy z českých stadionů zmizet.

Fanoušci Sparty vytasili v Boleslavi transparent proti islámu
Fanoušci Sparty vytasili v Boleslavi transparent proti islámu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud