Petr Adam
3. června 2016 • 16:53

Pozor, Evropo, Copa América se dotahuje… Ale stejně zůstane pozadu

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude pro fanoušky lepší podívanou EURO, nebo Copa América? Už jen to, že se na takovou otázku ptáme, je znamením, že se něco změnilo. Evropský šampionát skutečně nebude během června neomezeným vládcem na obrazovkách ve fotbalovém světě. Ačkoliv Copa América učinila svým právě začínajícím jubilejním ročníkem krok vpřed, stále za svým konkurentem zaostává a jsem přesvědčený, že se na tom nic nezmění.



Dát jednoznačnou odpověď na otázku, který ze dvou velkých turnajů je atraktivnější, je z Evropy prakticky nemožné. Pro Česko bude EURO vždycky jedničkou, i když bychom na něm úplně chyběli, což je vzhledem k rostoucímu počtu účastníků stále méně reálné.

Také je pochopitelné, že trenér Spojených států Jürgen Klinsmann předvídá, že Copa América letos EURO zastíní. Proč by si hanil vlastní práci?

Víc nezávislejší odpovědi by nám poskytli fanoušci z Afriky, Asie, či Austrálie, ale zkusme to i bez nich.

Letos to bude skutečně zatím nejvyrovnanější souboj dvou velkých fotbalových akcí, jaký tu zatím nebyl. Když se podíváme na nejlepší desítku žebříčku FIFA, najdeme v něm pět účastníků EURO, pět účastníků Copa América. Ve Francii bude hrát Cristiano Ronaldo , na amerických stadionech zase Lionel Messi , takže i na účast superhvězd je skóre vyrovnané.

Copa América letos skýtá skutečně obrovský potenciál. Jako zajímavý se jeví nápad udělat z jihoamerického celoamerické mistrovství a umístit ho poprvé do Spojených států, které má na podobně mamutí akci připravenou vynikající infrastrukturu včetně stadionů a přináší mnohem vyšší ekonomický potenciál.

Jenže nadšení rychle vyprchá - letos Copa América dělá v rámci oslav stoletého výročí založení asociace CONMEBOL úkrok z pravidelného tříletého cyklu, v roce 2019 se vrátí ke klasickému jihoamerickému formátu pouze se dvěma hosty. I kdyby se ukázalo, že nový model funguje, přijde krok zpátky. A to i v případě, že by se ukázalo, že podle Klinsmanna „rozředěné“ EURO už nemá takový šmrnc jako v předchozím užším složení.

Postavení mistrovství Evropy, které mnozí považují za nejlepší fotbalový turnaj reprezentačních týmů a staví ho třeba i výš než světový šampionát, tak zůstane výrazně nepoškozeno. Poškodit si ho může jen Evropa sama.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud