Petr Adam
5. července 2016 • 05:00

Titul pro Portugalce je blízko! Stačí rozjet Ronalda, nebo mu upustit ego

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z 51 zápasů zbývá na mistrovství Evropy odehrát poslední tři. Můj největší favorit před semifinále? Na tomto šampionátu se dá těžko cokoliv předvídat s jistotou, přesto je tu jeden kandidát, který má k trofeji nejblíž. Portugalsko! Ještě nevyhrálo po 90 minutách, třáslo se o postup ze skupiny, jeho ústřední muž Cristiano Ronaldo v něm sebestředností často zbytečně tým brzdí. Když se ale ve finiši turnaje portugalský potenciál projeví naplno, mohlo by to přinést jedné z fotbalových velmocí historický úspěch.



Pojďme nejdříve úplně na začátek turnaje. Vzpomenete si někdo na první zápas Portugalců proti Islandu? V prvním poločase to byl jeden z nejlepších výkonů, co fanoušci na EURO 2016 vidělo. Vytrvalá převaha, ofenzivní kreativita, která vyústila ve vedoucí branku. Po výměně stran se portugalská jízda zasekla a byla z toho první z šesti remíz týmu trenéra Fernanda Santose, který klopýtá i dál, ale nikdy výrazně nepropadl. Ve všech dosavadních zápasech vyslal na soupeře 95 střel, v tom je ze semifinalistů nejlepší.

Pro světlé portugalské vyhlídky je nezbytné vyladit roli Cristiana Ronalda . Ústřední hvězda zatím neprožívá povedený šampionát, pokud od něj očekáváte nadpozemské výkony. Ale rozhodně to není tragédie. CR7 vstřelil dva góly při postupové remíze s Maďarskem, podílel se na postupové trefě v osmifinále proti Chorvatsku, ve čtvrtfinále proměnil penaltu v rozstřelu s Polskem.

Pokud by se v závěru turnaje rozjel do obvyklé formy, není co řešit. Ronaldo je hráčem mimořádného kalibru, který takovou tíhu utáhne. Pokud zůstane ve svém průměru, neuškodilo by občas sklopit hlavu, upozadit ego a nechat prostor také svým spoluhráčům.

Vedle sebe totiž Ronaldo nemá jen pasivní kompars. Slušné výkony podává jeho parťák na hrotu Nani, teprve osmnáctiletý Renato Sanches ukazuje, proč za jeho přestup Bayern Mnichov neváhal zaplatit miliardu korun. Když si Pepe odpustí na trávníku záludnosti, je bez debat stoperem z absolutní světové špičky.

To je síla, před níž by se měl poklonit Wales v semifinále a portugalské sebevědomí to pro závěrečný souboj o mistrovský pohár jen nabudí. Pro generaci Ronalda a spol. je to unikátní šance, která se už nebude opakovat.

Více o EURO 2016 čtěte ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud