Petr Mrázek
21. března 2016 • 12:09

Menší výstroj pro brankáře není cesta. Nebude víc gólů, ale zranění

Autor: Petr Mrázek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení NHL chce zmenšit brankářskou výstroj. Zase nějaký výmysl, aby se dávaly góly. Nevím, jestli to bude bezpečné. Puk není z papíru, střely bolí. To je vidět i na hráčích v poli, kterým každý rok přibývají nové chrániče – na nohách, na bruslích.



Baví se o tom, že zmenšit by se brankářům měly hlavně kalhoty a vesta. Jenže podle mého tam není co zmenšovat. Už takhle to bolí. Když dostanete pukem do žeber, je to strašně cítit. Chrániče jsou širší, aby tlumily náraz. Když bude vesta přímo na tělo a dostanete dělo, tak to bolest moc neztlumí. Jsem zvědavý. Jestli spíš nebude přibývat zraněných brankářů, než gólů.

Slyšel jsem argument, že by se zmenšením výstroje mohly mazat rozdíly mezi brankáři. Že by pak ještě víc vynikli ti, kteří jsou opravdu dobří. To bych neřekl. Máte třeba gólmany, kteří jsou sami o sobě větší, mohutnější. A na druhé straně ti, kteří chytají spíš akrobaticky. Neřekl bych, že by v tomto hrála výstroj roli. To by pak mohli říct - máš skoro dva metry, jsi moc velký, tak do brány nesmíš. To je přece blbost.

Vždycky  je to o gólmanech. Buď chytat umíš, nebo neumíš. Nezáleží na tom, jestli máš velkou vestu nebo ne. Když se neumíš pohnout, nebo zareagovat, k čemu je ti větší výstroj? Navíc všechno souvisí se vším. Když je výstroj větší, hůř se v ní pohybuje. Dva roky zpátky třeba zmenšili betony, aby mezi nohama bylo více místa. A zrovna tohle mi třeba spíš pomohlo. Jsem rychlejší dole, takže nehraje roli, že jsou betony o něco menší.

Vzpomínám si, že bývalý vítkovický a reprezentační brankář Josef Mikoláš kdysi říkal, že naše současné lapačky jsou v porovnání s těma jeho jako sloní uši. Jenže v těch letech měli hráči dřevěné hokejky, rovné čepele. Střela nebyla tak tvrdá. I hokejky se vyvíjí, každý rok se společnosti snaží přijít s novým modelem, jen aby měli hráči tvrdší střelu. S tím musí jít dopředu i brankářská výstroj.

Další cestou by prý mohlo být zvětšení branek. Ale to podle mého neprojde. Změnilo by to hokej. V NHL by byly větší branky a v Evropě zase jiné? To neprojde. Zajímavější je varianta, že by se první a třetí třetina hrála na druhých stranách. Že by to bylo dál z obrany na střídačky. Bavili jsme se o tom s klukama nedávno na večeři a shodli jsme se, že ve druhé třetině je vždycky nejlepší hokej. Proč to tedy nepřehodit a nehrát první a třetí třetinu na delší střídačky? Tím by se víc otevřela hra, dělalo by se víc chyb při střídání a bylo by to zajímavější. To by mohla být cesta, jak by v zápasech mohlo padat i víc gólů.

Já teda doufám, že do mojí branky jich padat víc nebude. Byl jsem teď nemocný, měl teploty a bolelo mě na průduškách. Chytlo mě to na tripu před zápasem s Columbusem. Když jsem teď byl v sobotu poprvé na patnáct minut na ledě, bylo to trošku trápení. Ale věřím, že to bude lepší a lepší každý den a půjdu do toho zase naplno.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud