Philipp Lahm
9. května 2023 • 10:35

Real versus City: Čekám velký fotbal, předčasné finále. Ale kde jsou ostatní?!

Autor: Philipp Lahm
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PHILIPPA LAHMA | Těšil jsem se na konfrontaci Bayernu Mnichov proti Manchesteru City v Lize mistrů. V dubnu, kdy se utkávají ty nejlepší kluby Evropy, očekáváte vzrušující zápasy. Ale byl jsem zklamán. Citizens si z prvního utkání odnesli náskok 3:0, Bayern jim nebyl schopen čelit. Nyní se těším na zápas Realu proti City. Opakuje se semifinále z minulého roku, které bylo euforickým vrcholem sezony, těsné vítězství se zrodilo v poslední sekundě. Dva nejsilnější kluby v Champions League proti sobě stojí opět – a hodně to vypovídá o evropském fotbale. Anglická a španělská liga momentálně nejsou schopny vyprodukovat další takový špičkový tým, bundesliga vůbec žádný. PSG pouze slibuje, ale sliby neplní. Itálie se zvedá, Inter a AC Milán využily losu. Ale Real proti City, to je skutečné finále.



Proč dokážou takhle soutěži dominovat? Je to díky prvotřídním fotbalistům, prvotřídním manažerům, jasným principům, identitě, jednotě. Všichni v klubu, ať už je to trenér, manažer nebo celý tým, jsou za stejnou vizí. Jen tak je možná harmonie na hřišti. Real Madrid, čtrnáctinásobný vítěz Ligy mistrů, byl na vrcholu vždy. City se tam dostalo s Pepem Guardiolou, kterému asistoval sportovní ředitel Txiki Begiristain. Zatím získalo pouze jeden mezinárodní triumf, Pohár vítězů pohárů v roce 1970. Po desetiletí bylo dokonce ve svém městě dvojkou. Co je 1860 v Mnichově, bylo City v Manchesteru. Sláva a věhlas nejsou s takovým klubem spojeny, není přirozeným domovem vynikajících fotbalových hvězd.

Jenže to se změnilo. Před rokem si fotbalový svět kladl otázku: Kam se přestěhuje Erling Haaland? Je úspěchem City, že obletovaný norský střelec nemusel přemýšlet dvakrát. Klub je nyní značkou, Guardiola ji stvořil za sedm let. Což je velmi neobvyklé a také to odlišuje City od Realu: polovina značky je tvořena Pepem, jeho styl je stylem klubu, on ho formoval, s množstvím peněz za zády. To je přesně důvod, proč ho majitel přivedl – s ním jsou velká podívaná a úspěchy zaručeny.

Guardiola udává trend ve fotbale od roku 2008, protože – jak napsal El País – „ví, jak rozvíjet nejen své týmy, ale i strategie“. Jeho charakteristickým znakem je představa o hře, známá z jeho působení v Barceloně a Mnichově: hráči „komunikují“ přihrávkami. V Anglii se adaptoval, v obraně i v útoku více spoléhá na fyzickou stránku. I tam si však vybudoval svůj tým, který nyní působí velmi vyzrále. Je to fajn hra představovat si, kdo by vyhrál zápas mezi Barcou z roku 2011 a City z roku 2023.

Guardiola, který má vždy pod kontrolou dění v trenérské zóně, přináší jasný řád, ale nechává dostatek prostoru i pro kreativitu. A jeho hráči z toho těží. Ilkay Gündogan by jinak neměl takový vliv na žádný jiný špičkový tým. Možná jste zapomněli na to, že Kevin De Bruyne se do City přestěhoval z Wolfsburgu poté, co ho Chelsea předtím dala pryč. A Jack Grealish přišel v téměř šestadvaceti letech z Aston Villy bez zkušeností s Ligou mistrů a je stále úžasné sledovat jeho individuální pojetí hry křídelního hráče. Navíc se každou minutu chová jako součást celku.

Přístup Carla Ancelottiho je odlišný. Pracuje s existujícími možnostmi, s DNA klubu. Díky svým trenérským zkušenostem a hráčské kariéře dokáže precizně odhadnout lidi, prostředí a vazby jako nikdo jiný a vyvážit všechny přednosti a limity. Ancelotti nikoho nepřetěžuje a není zklamaný, když nedostane to, co stejně dostat nemůže. Inteligentní nakládání se zdroji je vysoce kompetentní styl vedení.

Když spontánně žongluje s míčem na hřišti v obleku a kravatě, každý, kdo se zajímá o fotbal, cítí autoritu téhle osobnosti. Ancelotti měl úspěch všude. S AC Milán vyhrál v roce 2007 Ligu mistrů, kdy už dávno skončila éra italské dominance. S Neapolí byl v Serii A druhý. V Premier League zachránil před sestupem Everton.

Jeho současný klub nezná hranice – s výjimkou lidského věku. Proto Ancelotti přebírá odpovědnost za budoucnost. Postupně tak umožnil mladším hráčům jako Federico Valverde, Vinícius Júnior, Eduardo Camavinga a Rodrygo růst v týmu kolem Kroose, Benzemy a Modriče. Máte pocit, že Real Madrid obnoví svou velikost a zůstane kandidátem na triumf.

Nyní můžeme hned dvojnásob očekávat velký fotbal, protože vyrovnanost obou rivalů téměř jistojistě zaručuje, že k tomu dojde. City proti Realu, Guardiola proti Ancelottimu, výteční fotbalisté zasazení do fungujícího kolektivu... Semifinále vyžene lidi z ulic, je to zápas dvou mimořádných týmů naší doby a pravděpodobně i následujících několika let.

Zatím je to tak dobře, ale Ligu mistrů by měly vyhrávat víc než jen dva kluby, soutěž by měla být v tomto směru otevřená. Stále si pamatujeme vítězství City 7:0 nad Lipskem v osmifinále. Kde je konkurence? Co se děje jinde? Kde vzniká něco nového? Velká tradiční fotbalová města v Evropě to musí dohnat...

Autor je bývalý profesionální fotbalista.

Manchester City Vše o klubu ZDE

Real Madrid Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud