Radek Špryňar
19. června 2018 • 14:22

Ronaldova vášeň vs. sranda v Česku. Mentalitu vítězů nastavuje lídr

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proč je Cristiano Ronaldo v současnosti nejlepším fotbalistou na zeměkouli a proč si takřka patnáct let udržuje výkonnost na samé hranici vlastních možností a schopností? Protože má obrovský talent, k výstupu mezi extratřídu obětoval nepředstavitelné, dodržuje přísnou životosprávu, mimořádně se stará o svoje tělo. Někdo namítne, že až moc, ale to není seriózní argument. 



Když jsem Ronalda pozoroval během otevřeného tréninku Portugalska v městečku Krotovo, zaujala mě ještě jiná vlastnost, která s ostatními úzce souvisí, ale na první pohled není viditelná.

Fascinující zaujetí pro tréninkový proces!

Po třígólové veselici do sítě Španělska bych docela očekával, že Ronaldo nakráčí na trávník tréninkového centra Saturnu Ramenskoje vysmátý, pro vytvoření nálady udělá pár fórků, s týmovými kumpány se dobře pobaví. Takové scénky jsou pravidelně k vidění u českých mužstev. Vítězí motto „nejdřív se pěkně zasmějeme, pak si možná zatrénujeme.“

Ronaldo byl ale od první chvíle naprosto soustředěný. Jedinkrát nevzbudil pocit, že by chtěl něco ošidit. Byl uzavřený ve svém vlastním světě, v elastické bublině, připravený dát do tréninku maximální úsilí. Na první pohled bylo evidentní, že je zodpovědný nejen k sobě, ale především k celému týmu, neboť si moc dobře uvědomuje, jak moc na něj ostatní spoléhají.

I rutinní cvičení - krátké přihrávky se změnou místa – prováděl absolutně koncentrovaný, pohlcený vášní a nezměrnou snahou po dokonalosti. Bylo fascinující Ronaldovo počínání na trávníku sledovat.

Co na to ostatní?

Když pozorují svého lídra, nemohou se chovat jinak. V portugalském týmu je správně nastavené klima. Mentalita vítězů ani po triumfu na evropském šampionátu nevyprchala.

Hlavně díky Ronaldovi. I proto věřím, že Portugalsko znovu může sekat hlavy favorizovanějším celkům.

FAKTA MS: Ronaldo se proti Španělsku uvedl ve velkém stylu
Video se připravuje ...

Frýdek: Ronaldo se nebojí zodpovědnosti, hra na něm stojí
Video se připravuje ...

FAKTA MS: Zaváhání Messiho Argentiny a historický moment s videem
Video se připravuje ...

FAKTA MS: Černý úvod favoritů. Němci si vylámali zuby na Mexiku, i Brazílie klopýtla
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud