Radek Špryňar
23. ledna 2019 • 14:51

Ztroskotanec Kozák? Ale kdeže! Kluk, který může být inspirací

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední gól vstřelil v březnu minulého roku. Od té chvíle nastoupil pouze ke čtrnácti soutěžním zápasům, přitom jen v šesti byl členem základní sestavy. Hovoříme o druhé italské lize. O týmech Bari a Livorna. Kariéra Libora Kozáka, jemuž bude v březnu už třicet let, se ocitla uvězněná v marnosti. Útočník, který sázel góly v Serii A či v Premier League, se po jedenácti letech vrací do české ligy. Bez velkých fanfár podepsal půlroční dohodu s Libercem.



Ztroskotanec?

Kdeže! Ani náhodou!

Kozák je borec s velkým fotbalovým srdcem a nešťastný kluk, jemuž skvěle rozběhnutou kariéru zmuchlala neurvalost spoluhráče během obyčejného tréninku.

Psal se první den roku 2014. Měl za sebou slušný podzim v Aston Ville. Vyžíval se v anglické tvrdosti a neústupnosti. Fotbal ho bavil jako nikdy předtím. Cítil se svobodný, nespoutaný tunami taktických pokynů jako v Itálii na vysoce prestižní štaci v Laziu Řím nebo předtím v Brescii. Byl na vrcholu a chtěl se sápat ještě výš.Jenže z tréninku nešel domů, sanitkou chvátal do nemocnice na složitou operaci.

Lýtkovou a holenní kost měl ve dví. Následovala nezdařená operace a po ní marné snahy vrátit se na tehdejší úroveň provázené dalšími zdravotními patáliemi. Hráči, který nebyl obdařený extrémním talentem jako jiní a zahraniční angažmá si vydřel poctivostí a pílí v tréninku, časté návštěvy ordinací ubíraly kousky odhodlání prát se s nepříznivým osudem. Tlumily mu fotbalovou vášeň, kterou v sobě vždycky nosil.

V době, kdy je většina sportovců na vrcholu fyzicky i mentálně, Kozák nejlepší období kariéry strávil s neschopenkou v ruce a s hlavou plnou ošklivých myšlenek. Je to rok a půl (po třech a půl komplikovaných letech), co se dal zdravotně jakž takž do kupy.

Jenže comeback dře. Nedaří se.

Vrátil se do Itálie. V druhé lize mu nevyšla angažmá v Bari ani v Livornu. Kluby za hranicemi už o něj nestojí. Bojí se podepsat kontrakt s hráčem, jehož chorobopis by vydal na knížku.

V Česku se o Kozákovy služby ale strhla solidní bitva. Bývalého reprezentanta chtěl Jablonec, také Baník, vítězem se stal ten třetí vzadu – Liberec. Je klidně možné, že půjde o skvělý byznys majitele Ludvíka Karla. Získal zadarmo hráče, jehož přidanou hodnotou jsou obří životní zkušenosti a enormní chuť nakopnout svoji fotbalovou dráhu. Slovan navíc v útoku pálí bota, na podzim nastřílel zoufalých sedmnáct branek, angažováním Kozáka nic neriskuje. Buď to vyjde, nebo ne.

Přiznávám, že se mi hodně zamlouvá druhá varianta. Kozákovi budu moc přát, aby zůstal zdravý a na bojišti uspěl. Sportovci s těžkým životním příběhem jsou skvělou inspirací. A tu české fotbalové prostředí strašně potřebuje. Vlastně nejen to fotbalové…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud