Radek Špryňar
23. listopadu 2021 • 15:36

Pešír vykročil ze svého koridoru. Fousek by měl za asociaci reagovat

Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG RADKA ŠPRYŇARA | Období po mistrovství Evropy se národnímu týmu nepovedlo. Výrazně si zkomplikovalo cestu na světový šampionát v Kataru. Nejprve se v září zcela dobrovolně a nepochopitelně vzdalo boje o první postupové místo, o měsíc později si pak zablokovalo průnik mezi nasazené pro březnovou baráž, když herně ani výsledkově nezvládlo klíčový domácí střet s Walesem. Počínání reprezentace bylo podrobeno kritice. Ze všech stran. I ze Strahova. Z velitelství se dokonce ozval předseda svazu Petr Fousek s tím, že se třetím místem ve skupině spokojený není a že ambicí Česka měla být druhá příčka.



Uvnitř reprezentace si však myslí naprostý opak, což dal najevo asistent Jiří Chytrý, podle něhož tým v kvalifikaci „splnil práci“. Hlavní trenér následně v reakci na Fouskova slova připustil jistou ukřivděnost. „Trošku mě to mrzí. Práce, kterou jsme za tři roky odvedli, jde pořád nahoru. A teď naše setrvání či nesetrvání bude záležet na tom, jestli postoupíme, nebo ne. Nevím, jestli je to zrovna ideální,“ prohlásil.

Mediální slovní přestřelka mezi důležitými personami není ničím extra výjimečným, byť by si své názory mohli sdělovat z očí do očí. Nicméně to ukazuje na zřejmý názorový rozkol mezi Fouskem a realizačním týmem. To samo sobě není před baráží dobrý signál. Především udivuje neschopnost obou trenérů realisticky si vyhodnotit kvalifikační cestu. A přitom tvrdit, že tým jde pořád nahoru, je přinejmenším rozporuplné s ohledem na podzimní nedostatečné výkony.

Další podrážděná reakce přišla nečekaně z úst Tomáše Pešíra, který se v pořadu Dohráno vymezil vůči kritice Ladislava Vízka. Bývalý fotbalista je u reprezentace vedoucím mužstva. Jeho rolí není hodnotit herní úroveň národního týmu, natož se ironicky vyjadřovat k lidem, kteří kritizují – a mnohdy zcela po právu – český výběr. Je s podivem, že v reprezentaci nejsou jasně nastavená pravidla komunikace.

A pokud ano, což se probůh automaticky předpokládá, pak Pešír významně vykročil ze svého koridoru. Předpokládám, že vedení svazu si k jeho výstupu řekne své. Minimálně v interní rovině.

A to také proto, že Pešír během mistrovství Evropy vystavil Jaroslava Šilhavého do velmi trapné situace v případu žlutých karet Jana Bořila. Přitom to byl vedoucí mužstva, který stoprocentně neznal turnajová pravidla a trenérovi zamotal před odchodem na tiskovou konferenci hlavu po zápase s Anglií. Fanoušci se smáli, ironicky to komentovali, Šilhavý byl za blbce. Vinou Pešíra…

Jenže sebereflexe a odpovědnost za chyby se u národního týmu nenosí. Výpad vedoucího mužstva vůči olympijskému vítězi, bronzovému medailistovi z mistrovství Evropy a trojnásobnému vítězi československé ligy to jen potvrzují.

PRVNÍ DOJEM: Boj o MS? Spíš fotbalové Euro Hockey Tour. Proti Estonsku málem remíza
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
12
Články odjinud


Články odjinud