Roman Málek
15. listopadu 2019 • 10:17

Podivná pardubická rošáda v brankovišti. Proč to nevyšlo Štěpánkovi?

Autor: Roman Málek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pardubice se zbavily brankáře Jakuba Štěpánka a angažovaly Pavla Kantora. Výměny, změny a vyhazovy jsou samozřejmě v hokeji běžné, ale nad touhle konkrétní změnou bych se rád pozastavil.



V pondělí 1. července přišlo Dynamo se zprávou o angažování zkušeného brankáře Jakuba Štěpánka. Generální manažer Pardubic Martin Sýkora mluvil o tom, že se jednalo o prioritu a klíčový atribut pro zajištění úspěšné sezony. Jenomže po 15 zápasech je všechno jinak.

Na začátku musím vzpomenout, že Jakub Štěpánek nezačal sezonu jako jednička, i když dopředu avizovaná. Na konci uplynulé sezony v KHL dostal trest na pět zápasů. Dva zápasy si „odseděl“ a zbývající tři si odpykal právě v Pardubicích, i když zřejmě vůbec nemusel, v KHL mu zbývající třízápasový trest stále svítí.

Ano, Štěpánek nepodával výkony, jaké se od něj očekávaly, odchytal šest duelů s průměrem 3,65 gólu na zápas a úspěšností 83,76%. Ale je třeba si uvědomit, že nastoupil jen do pěti zápasů jako startovací gólman.

Štěpánek má za sebou spousty zkušeností a angažmá na dobrých adresách. Určitě chytat nezapomněl, to ani nejde. Jediné, co mě v souvislosti s jeho statistikami napadá, že může být uspokojený svojí skvělou kariérou a „v hlavě“ už chytat prostě nechce.

Tomu ale nevěřím. Spíš si myslím, že neměl pořádné vedení. Necítil se v pohodě, necítil důvěru. Na jeho pohybech a řešení situací v zápase bylo jasně vidět, že to není Jakub Štěpánek, jak ho známe.

Když Pardubice angažují takhle zkušeného gólmana, musí mu hlavně věřit. Pomoct mu ve chvílích, kdy se nedaří. Podržet ho v brance a nestřídat ho po jednom utkání.

Východočeši to ale neudělali. Místo toho angažovali k Ondřeji Kacetlovi Pavla Kantora. Brankáře, který byl nechtěný na britských ostrovech, kde odchytal pouhé dva zápasy s procentuální úspěšností 84 %.

Navíc je veřejným tajemstvím, že vztah bývalého hradeckého brankářského dua Kacetl - Kantor byl, slušně řečeno, na bodě nula. Tihle dva spolu být v jednom mužstvu prostě nemohli a Hradec to musel řešit.

Kantor musel odejít. Hradci se však povedl parádní obchod s Vítkovicemi, kdy Kantora prodal za pěknou sumičku právě do Ostravy. Tento nákup mimochodem později stál manažera Petra Husičku místo manažera.

Od té doby Kantor neoplývá stabilní výkonností. I proto v této změně postrádám jakoukoliv dlouhodobější koncepci. Pokud Pardubice chtěly ušetřit, mají v Motoru svého odchovance Milana Kloučka. Stažení z hostování nebo vyřízení střídavých startů by mělo smysl pro obě strany.

Jenže jak je vidět, Pardubice se nepoučily a stále létají ode zdi ke zdi. Připočtěme k tomu odvolání Ladislava Lubiny, který vyvedl tým z žumpy minulé sezony a ladně zachránil tradiční extraligový klub od sestupu.

Mimochodem, za posledních osm sezon se na pardubické střídačce vystřídalo už 12 hlavních trenérů. Je to jen další díl do skládačky Dynama, která ukazuje, že jakákoli koncepce klubu prostě neexistuje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud