Romana Barboříková
5. srpna 2016 • 23:35

Nejdražší koupaliště světa? Slalomářský kanál v Riu kontrastuje s chudobou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyjíždíme od hlavního novinářského centra autobusem přes Rio de Janeiro do vzdálenější části nazvané Deodoro, kde se mimo jiné nachází také kanál pro vodní slalomáře. 



Cestou projíždíme místy, kde na vás chudoba opravdu dýchne, a dostáváme se do vojenského prostoru, až přijedeme přímo k vodáckému závodišti. Tady se člověk najednou ocitne v úplně jiném světě. Všechno nové, krásné, nablýskané, voda čistá se zápachem chloru. Na rozdíl od olympijského parku, kde občas opravdu silně zapáchá voda, jako kdybyste se ocitli někde v čističce odpadních vod.

Ale zpátky ke slalomové trati. Je to opravdu moderní sportoviště za několik milionů dolarů, kde mají kajakáři a kanoisté vše, co potřebují. Vidíte tady ale i ten kontrast s místním prostředím. Stačí se podívat na protější kopec, kde jsou domy těch nejchudších obyvatel, a nemůžete se vyhnout otázce: A má to tady nějaký smysl? Hned se naskytne i odpověď. Nemá!

Místní s největší pravděpodobností ve svých domech nemají schované lodě, ve kterých by se na zdejší vodě svezli. A už po prvním kempu, který zde čeští vodní slalomáři absolvovali, hlásili, že z nádrže, ze které se přečerpává voda na trať, udělali místním koupaliště. Takže tady postavili evidentně nejdražší koupaliště na planetě.

Závodníci si tady olympiádu jednoznačně užijí. Jaký ale bude další osud zdejší stavby, ví asi jen Kristus, který na město shlíží.

SPECIÁL LOH Rio 2016: Kompletní program, výsledky, zpravodajství »

Jiří Prskavec ve vlnách olympijského kanálu Deodoro
Jiří Prskavec ve vlnách olympijského kanálu Deodoro

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud