Stanislav Hrabě
20. dubna 2011 • 16:01

Slávistická srdce zachránila Josefa Laufra

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

STANISLAV HRABĚ - Na dnešní den spadá výročí 120 let od narození Josefa Laufra (20. dubna 1891). Pamětníkům ho není třeba připomínat, pro později narozené byl to první Evropan, který odvysílal přímou rozhlasovou reportáž z fotbalového zápasu pro tehdejší Radiojournal, jeho jméno je neodmyslitelně spjato s dramatickým líčením finále mistrovství světa 1934 v Římě, kde československý tým podlehl domácí Itálii 1:2.



Jeho reportérské schopnosti ovšem nechci připomínat, o to se už postaral Český rozhlas. Josef Laufer byl totiž také fotbalovým funkcionářem, oddaným slávistou, jako mezinárodní sekretář odboru SK Slavia pracoval mnoho let a měl velký podíl na tom, že ve 30. letech patřila Slavia k chloubě našeho fotbalu a k nejlepším týmům na evropském kontinentu.

I on však prožíval těžké chvíle, stejně jako jeho milovaná Slavia. Po vzniku Protektorátu nesměl podle Norimberských zákonů jako příslušník nižší rasy vykonávat veřejné funkce, nesměl pracovat pro rozhlas ani pro Slavii.

Hrozil mu navíc každý den transport do Terezína a s velkou pravděpodobností i další odsun do vyhlazovacího tábora, například do Osvětimi.

Pepi Bican - legenda pražské Slavie - přispíval vysokou částkou na úplatky protektorátním úředníkům, aby neméně legendární komentátor a sekretář Slavie Josef Laufer nemusel do koncentračního tábora Pepi Bican - legenda pražské Slavie - přispíval vysokou částkou na úplatky protektorátním úředníkům, aby neméně legendární komentátor a sekretář Slavie Josef Laufer nemusel do koncentračního táboraFoto slavia.cz

Nacisté ho však nikam neposlali. Proč? Člověka, který byl tak známý, neutajený, který se ani neskrýval, neutekl za hranice. Teprve hodně let po válce a dokonce až po pádu komunistického režimu se našlo přijatelné vysvětlení. Slavia se o něj postarala, i když to bylo nebezpečné.

Aby nemusel Laufer do transportu, dostával údajně příslušný úředník pravidelně vysoký finanční obnos. A na ten se skládalo více oddaných slávistů, vysokou částkou přispíval i nejlepší fotbalista té doby Josef Bican.

Nikdy o této pomoci sám nemluvil, raději se chlubil počtem gólů, které vstřelil. Ale všechny indicie směřují k tomu, že tak činil.

I Josef Laufer v jiné totalitě, tedy komunistické, která nebyla Slavii jako symbolu buržoazního režimu vůbec nekloněna, o tom taktně mlčel (zemřel v roce 1966).

Slávistická srdce zachránila svého funkcionáře možná od smrti. Už tehdy dokázala, co se dá vykonat, když se věrní příznivci nejstaršího českého klubu semknou proti zlu.

A to je možná ten pravý odkaz Josefa Laufra.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud