Stanislav Hrabě
12. prosince 2013 • 18:36

Lze zfalšovat los? Při pověsti vládců FIFA se tomu snadno uvěří

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Argentině byla vylosována na mistrovství světa 2014 v sousední Brazílii nádherná základní skupina. Nejde jen o sílu soupeřů, která by měla být pro Messiho a spol. snadno průchozí (Bosna a Hercegovina, Nigérie, Írán), ale především o logistiku. Žádné velké cestování, úvodní zápas hraje v Rio de Jainero, druhý v Belo Horizonte, kde si už s předstihem zajistila sídlo, třetí v Porto Alegre, poblíž argentinských hranic. Prostě paráda. To ani nemůže být náhoda! Hlesne nezasvěcený. Zasvěcený má ovšem jasno: náhoda to nebyla, losování bylo zmanipulováno.



Videoklip, který odhaluje způsob, jakým to bylo umně provedeno, zhlédly už miliony fanoušků. Generální sekretář Jerome Valcke losovací míčky s názvy vyvolených účastníků dává pod stůl, čímž nelze vyloučit, zda nedošlo k záměně. Když vytahuje příslušnou zemi, je papírek podezřele čerstvý, nikoli unavený srolováním po delším pobytu v koulovitém tělese. Další indicie.

Naproti tomu brazilská celebrita Fernanda Lima, která jen určuje pozici vylosovaného státu ve skupině, dělá všechno před očima přítomných i kamer. K záměně dojít nemůže.

Pochybnosti jsou tu. A veliké. Hlavně se však rychle přelévají nejen v podezření, ale dokonce v jistotu, že to nebylo v pořádku.

VIDEO | Podívejte se, jak podivně probíhal los MS v podání sekretáře FIFA Jerome Valckeho

Nic nového pod sluncem. FIFA pod vedením velkého švýcarského manipulátora Josepha Blattera, jenž umně zinscenoval čtyři volby ve svůj prospěch (kde je slib v roce 1998, že kandiduje pouze na jedno čtyřleté období!), jenž pomocí různých výhod i úplatků likvidoval opozici a přichyloval si spojence, dávno pozbyla důvěryhodnosti.

Generální sekretář Francouz Jerome Valcke je pokládán za jeho pravou ruku, oba se neštítí jakékoli špinavosti, jen aby se udrželi v pozicích. Byla na ně podána už nejedna žaloba s podezřením na spáchání trestného činu korupce. Nic se sice neprokázalo, ale nikdo jim ani nevěří.

Co s tím má dělat Argentina? Předseda tamního fotbalového svazu Julio Grondona jim jako letitý správce pokladny kryje záda, tak proč mu nevyhovět? Stejně jako jiným věrným. Děje se to tak už mnoho let, poznatků se nashromáždilo už mnoho. Není tedy důvod, proč by měl los brazilského šampionátu z této vyzkoušené praxe vybočit.

Výsledkem je, že nikdo, kdo zná tyto praktiky a zákulisní vazby, generalitě FIFA nevěří. Ať udělá cokoli, vždycky to vyvolává podezření, že šlo o další manipulaci. Stačí, když losující na někoho mrkne, nebo si dá ruku do kapsy. Už to vyvolává pochybnosti, co se zase děje něco nekalého.

Schizofrenie? Možná. Ale především bohaté zkušenosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud