12. prosince 2013 • 18:03

Je to obří podvod? Sekretář FIFA tahal lístky při losu MS zpod stolu

Autor: rjm, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to skutečně náhodný los, nebo zinscenované divadlo? Týden poté, co na slavnostním ceremoniálu v Brazílii určili složení skupin pro fotbalové mistrovství světa, rostou pochybnosti. Došlo k podvodu a existoval dopředu naplánovaný scénář, který měl pomoci Argentině do skupiny, v níž nebude muset tolik cestovat a hrát s přijatelnými soupeři?



Do fotbalového mistrovství světa v Brazílii ještě zbývá půl roku, po pátečním rozlosování skupin šampionátu se ale objevily zprávy, zda bylo při losu vše v pořádku. Fanoušci přicházejí s teoriemi, že při losu nemuselo jít jen o náhodu a rozdělení do skupin mohlo být zmanipulované. Podvod měl údajně prospět Argentině. V internetových diskuzích se objevují narážky na vliv viceprezidenta FIFA Julia Grondona, který právě z Argentiny pochází.

Spekulace povzbuzuje nejvíc video, které se objevilo na internetu. Generální sekretář FIFA Jérome Valcke na něm vytahuje lístky z losovacích míčků mimo záběr kamery a pod hranou stolu. Tedy bez dozoru. Naopak moderátorka půvabná Fernanda Lima nic nezakrývala - a míčky, jimiž určovala pozici týmů ve skupině, ukazovala zcela transparentně.

Pozorní fanoušci si také všimli, že třeba lístek Chile byl v míčku nejdříve srolovaný, než zmizel ze záběru. Když ho Valcke ve svých rukou znovu rozevřel před kamerou, vypadal papírek, jako by se předtím vůbec neohýbal.

VIDEO | Podívejte se, jak mělo docházet k podvodu při losu MS 2014

Pouze kapitán bývalých mistrů světa Cafú na začátku losování otevřel míček, ze kterého vytáhl lístek před zraky milionů televizních diváků. Jenže v tomto případě šlo vlastně o formalitu - dopředu bylo dané, že Brazílie jako pořádající země spadne automaticky do skupiny A.

Nikdo nepochybuje, že Argentině se výsledek losu velmi zamlouvá. Ve skupině F se utká s Bosnou a Hercegovinou, Íránem a Nigérií. Proti Íránu pak nastoupí v Belo Horizonte. A to je místo s luxusními apartmány a čtyřmi fotbalovými hřišti, které si Argentinci určili dávno před losem jako místo, kde bude tým během šampionátu přebývat. Argentina k utkání s Íránem nebude cestovat vůbec, i do dějišť zbývajících zápasů ve skupině to nemá tým daleko (Rio de Janeiro, Porto Alegre).

A je tu další důvod, proč los vzbuzuje podezření. Už pár hodin před losem se na twitterovém účtu Brasil2014Fraude (tedy Brazílie2014podvod) objevilo, jaké soupeře Argentina dostane. A to jen přidalo další pochybnosti. Co ještě všechny teorie o podvodu posiluje? Nikdo z FIFA podezření zatím nekomentuje.

Když vylosovali Řecko, moderátorka Fernanda Lima se olízla
Když vylosovali Řecko, moderátorka Fernanda Lima se olízla
 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud