Stanislav Hrabě
17. října 2014 • 15:44

V Bělehradě nejvíc pochybila UEFA, zápas s Albánií se vůbec neměl hrát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řádění srbských fanoušků, kdy šlo až o život, albánská provokace s nacionalistickou vlajkou, která nemá ve sportovním prostředí obdoby. Takové úlety provázely utkání kvalifikace ME 2016 Srbsko-Albánie v Bělehradě, které se nedohrálo. Obě strany se nyní obviňují, kdo si začal, kdo byl horší a žádají přísný postih pro toho druhého.



A UEFA bude příští týden trestat. Dají se očekávat tvrdé sankce, takové excesy si milosrdný postoj nezaslouží. Přitom na lavici by měla sedět především ona. Pro nedostatek citu, pochopení, neznalost dějin a napětí na evropském kontinentu. Zápas se vůbec hrát neměl.

Stejně jako UEFA nepustila při losování skupin proti sobě Ukrajinu a Rusko, Arménii a Ázerbájdžán či nově Gibraltar a Španělsko, tak neměla dovolit, aby proti sobě nastoupily tyto země.

A je s podivem, že toto opatření nepřišlo. Každý členský stát má v UEFA v exekutivě, komisích či panelech dva zástupce (předseda svazu a generální sekretář) a přitom skutečně nikoho nenapadlo, jak to bude třaskavé utkání?

Nikdo z nich neví, co se v této části Balkánu děje? Opravdu myšlení všech funkcionářů končí rozměry fotbalového hřiště ohraničeném bílými čarami?! Neuvěřitelné.

Balaj po napadení přiletěl do Prahy: Byl jsem ze Srbů vyděšený
Video se připravuje ...

Samozřejmě lze namítnout, že kdyby se takto zohledňovaly veškeré současné i historické národnostní či státní nesváry, mohla by česká reprezentace nastoupit snad jen proti novému členovi Gibraltaru. Pakliže by ovšem někdo z českých předků nebojoval v roce 1805 u Trafalgaru ať už v Napoleonově či Nelsonově armádě.

Když se ovšem hrálo, měli utkání více ohlídat vyslanci UEFA - delegát a především anglický rozhodčí Martin Atkinson. On mohl při rozhodném jednání hodně zachránit. Hráči obou týmů přiznali, že očekávali, že právě on stáhne provokativní vlajku, čímž zamezí, aby se stala předmětem nacionalistických rozmíšek. Neučinil tak, úlohu strážce pořádku fatálně nezvládl.

Na lavici obžalovaných však sedět nebude. Pravidla zná, pískat umí, neporušil je a za lidskou tupost, neznalost evropských poměrů či nedostatečnou předvídavost se přece netrestá.

Navíc by UEFA musela potrestat nejprve sama sebe. Bude jako obvykle řešit důsledek, protože příčinou je jednoznačně ona.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud