Štěpán Filípek
27. září 2011 • 04:00

Ivánku, kamaráde, vzduch čistý. Proč se Horník (ne)má vracet do fotbalu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG - Korupce je jako rakovina. Fotbal ji nakonec vždy přežije, ale zanechává na něm hluboké stopy. Proto bych byl pro, aby všichni, kdo se jí dopustili a byli při tom přichyceni, dostali doživotní tresty. Aby už zkrátka krásnou hru nekazili.



Jenže takhle to (zatím) nefunguje, jen se o tom mluví. Takže vycházejme z reálií: pokud by se při shodě několika okolností mohl ofi ciálně vrátit Ivan Horník, jenž si v úterý odpyká polovinu z desetiletého trestu od soudu, nezavání to skandálem.

„Ivánek“, jak byl Horník titulován v policejních odposleších, byl nejvýraznější postavou korupční aféry z roku 2004. Ve Viktorii Žižkov se výrazně podílel na fungování systému, kde se platilo za výhody či alespoň rovinu. Existuje však dostatek indicií, že se všem neměřilo stejně a větší ryby v síti neuvízly nebo se z ní vykoupily.

Horník to slízl i za ostatní - včetně těch, kdo se mezitím navzdory cejchu korupčníků zase dali do práce.


Když třeba v Plzni odůvodňovali, proč vzali jako sportovního ředitele potrestaného Františka Myslivečka, jeho provinění bagatelizovali - a žádné pozdvižení to nevzbudilo. Stejně jako to, že mnozí vypečení rozhodčí dělají pro asociaci. Asi si všichni odpustek odpracovali, jak o sobě říkává jablonecký boss Miroslav Pelta.

I proto platí: kdo se ze světa ovládaného Romanem Berbrem a jeho kumpány ozve proti Horníkovu comebacku, půjde mu asi o něco jiného než morálku a mravnost nade vše...

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud