Štěpán Filípek
18. března 2013 • 00:10

Neviňátka ve fotbale? Neznám. Ale vražd už sudí udělali víc než dost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou to paradoxy. Zatímco na podzim to kolem rozhodčích hřmělo kvůli kabele, kterou přinejmenším naoko omlátil šéfovi fotbalové asociace Miroslavu Peltovi o hlavu sparťanský boss Daniel Křetínský, jaro mužům s píšťalkami dopřálo tichý klid. Jenže se začaly dít věci, které bijí do očí snad ještě víc. Netvrdím, že v tom jsou peníze, třeba je to jen lidským selháním, ale už to musí přestat.



Poslední extempore Drahoslava Drábka bylo jen vyvrcholením několika opravdu „hustých“ přehmatů. Už po dvaceti vteřinách dle mého názoru naprosto zbytečně vyloučil obránce Dukly Jana Vorla za střet se Stanislavem Teclem.

Tím hrubě ovlivnil vývoj zápasu, byť správně pískl pokutový kop i pro hosty, a jeden naopak pro změnu Plzeňským evidentně upřel. Tím vším ublížil zápasu, který díky oběma týmům mohl být jednou z ozdob kola.

Nestalo se tak – a trenér Dukly Luboš Kozel mohl přípravy na utkání hodit do koše, jak sám prohlásil. „Věděl jsem, že to bude vraždění neviňátek,“ pronesl hořce po debaklu 0:4.

O neviňátkách bych ve fotbale obecně raději nemluvil, čímž nemyslím nic proti Dukle, ale fotbalových zločinů je ve všech jarních kolech neúnosně moc. Což tvrdím navzdory tomu, že jsem vždy byl proti tomu na sudí svádět špatné výkony nebo vlastní chyby.

Jenže stačí si připomenout některé jiné okamžiky. Přehlédnuté ruce, špatně odmávané ofsajdy, nesprávně posouzené nebo vůbec neodpískané fauly (zvlášť hrůzný – a bez odezvy – byl zákrok mladoboleslavského obránce Dosoudila na slávistického útočníka Fenina), při nichž je rozhodčí vzdálen jen pár metrů, (ne)vykartování jak na objednávku…

Mimochodem, zrovna Dukla jako by tyhle momenty přitahovala. Ale poškozených je víc – a jsou mezi nimi i Sparta a Plzeň, jejichž šéfové se navzájem obviňují ze zákulisních tahů.

Výsledkem je kromě jiného to, že elitní český sudí Pavel Královec píská Ligu mistrů, ale po dvou selháních za sebou nikoli tu domácí. Komise rozhodčích pod vedením své šéfky Dagmar Damkové sice zasahuje, ale nic to už nezmění.

Některé verdikty navíc působí dojmem pozoruhodné ohebnosti, záleží na výkladu pravidel, ale to je třeba jen laický pohled. V každém případě se situace Damkové a spol. vymkla z rukou, pokud to není tak, že ji v nich má někdo naopak až příliš pevně. Ať tak nebo onak, je to to nejhorší, co může narušit férový boj o titul či záchranu, pokud o něm lze vůbec hovořit.

Damková má jako garant normálního průběhu soutěže vážný problém. Aby to za chvíli nemusela odpískat…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud