Štěpán Filípek
16. prosince 2015 • 18:50

Hušbauer není moderna, ani ztroskotanec. Musí ale makat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pověst luxusního rehabilitačního ústavu pro fotbalisty, kteří byli zranění, vraceli se z neúspěšných zahraničních angažmá nebo byli jinde odloženi, získala v posledních letech pražská Slavia. Josef Hušbauer, jenž přichází z rivalské Sparty, do téhle linie částečně spadá, ale má zároveň (stále ještě) hvězdný punc. Jestliže se nechytl v Itálii a po úprku domů ani ve Spartě, je to špatné znamení. Jeho nová mise přesto může být za určitých okolností úspěšná. Byť třeba jen v domácích podmínkách.



Je to velký příběh, který během půldruhého roku přinesl dramatický obrat v jednom sledovaném fotbalovém životě. Velký vzestup vystřídal pád. Sezonu 2013/14 odehrál Hušbauer jak z partesu, střelecky explodoval – a považte, nikoli David Lafata nebo Milan Škoda, on byl s 18 góly nejlepším ligovým kanonýrem. Na záložníka skvělý výkon. Hušbauer byl ligovou hvězdou. A měl se teoreticky uchytit i v reprezentaci.

Jenže pak přišlo vychýlení z oběžné dráhy. Zdravotní trable a hostování v italském Cagliari. Jít do tak extrémně náročné soutěže, jako je Serie A, v polovině sezony, to prakticky nemůže dopadnout dobře. Tedy pokud nejde o maximálně připraveného, nadupaného a prověřeného borce, s nímž se počítá od začátku do základní sestavy. A to při vší úctě Hušbauerův případ nebyl, bylo to tak trochu ve stylu „kdyby to nešlo, tak se snad nějak kousnu“.

I s ohledem na dění v neuspořádaném klubu není divu, že se už v půlce vrátil domů s tristní bilancí 23 odehraných ligových minut. Ani comeback na Letné se pak nepovedl, navrátilec musel dohnat manko a hrát. To se nestalo. Na Spartě už o něho nestáli, podobně vybavených typů tam ostatně mají víc.

To také naznačuje jedno z úskalí Hušbauerova angažmá, s nímž musí počítat i Slavia. Není to hráč s ideálními parametry pro moderní fotbal. Řeč je především o rychlosti – to je stěžejní limit pro uplatnění na evropské scéně. O to víc záleží na tom, jak je složený tým, jehož dres Hušbauer obléká. Jinými slovy: to, co schází jemu, musejí dodat ostatní, aby ho, s mírnou nadsázkou řečeno, utáhli. On naopak dodá nadstavbu, jíž se nepyšní ostatní. Počítá s tím Slavia?

Otázkou je také celkové nasazení, mentalita a s tím související ochota zvednout se i za cenu bolesti. Hušbauer působí dost flegmaticky a nikoli jako lídr. Teď je přitom v klíčovém období, kdy musí obětovat úplně všechno tvrdé práci, stoprocentně se koncentrovat a lidově řečeno „makat“. Vnější dojem může klamat, ale chce to i vnitřní změnu. Musí se chytit co nejdříve, jakákoli prodleva ho může definitivně poslat na vedlejší kolej.

Některé nedostatky, možná ty klíčové, ani tak nezmění. Skoro rok bez fotbalu taky hraje proti němu. Přinejmenším v rámci ligy však ukázal, že může být top, rozdílový hráč. Ocitne se v jiném prostředí, kde mu budou od majitele po trenéra věřit a dají mu šanci, protože tvořivého a úderného hráče tam nutně potřebují. V pětadvaceti letech by měl být někde úplně jinde, ovšem ani to není na zavření krámu.

Patnáct milionů korun, které stál, je echem Hušbauerových nejsvětlejších chvil, a zároveň dost nejistou investicí, která může zablokovat jiné. Pěkný test pro všechny zúčastněné, zda překonají vlastní limity…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud