Štěpán Filípek
16. března 2016 • 15:17

Klokani bojují, Ďolíček milují… Fandí ale stadionu, nebo klubu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ďolíček a fanoušci Bohemians, to je v českém fotbale obrovský fenomén. I jinde je klubová identita nerozlučně spjata s konkrétním místem, ale tohle pouto je snad nejpevnější. A úsilí příznivců, kteří obětovali moře času a peněz na záchranu klubu i „jeho“ stadionu, to už je vůbec unikát. Přesto je potřeba říct: některé argumenty, proč má legendární stadion koupit Praha, jsou prostě nátlakovým prostředkem, který není úplně fér. Hlavně podmiňovat působením v Ďolíčku udělení profesionální licence a hrozit tvrdým pádem do amatérských soutěží.



Táhne se to dlouho a teď jde (už zase) do tuhého. Pokud magistrát konečně nekoupí za 134 milionů korun vršovický Ďolíček, jeho majitel vypoví k poslednímu červnu klubu smlouvu, Bohemians se doslova ocitnou na dlažbě a nedostanou profesionální licenci. Celé to může skončit katastrofou, pádem do amatérských soutěží. Takový scénář sepsali představitelé tradičního klubu i fanoušci a snaží se různými prostředky přimět hlavní město k akci.

Mají na bezesporu právo a já jim fandím, aby se tahle akce povedla. Ďolíček považuju nedílnou součást Vršovic, ale i Prahy jako takové i s jejich historií, má genius loci, specifickou atmosféru. Tyhle sportovní stavby spoluvytvářejí a formují identitu jednotlivých čtvrtí i části jejich obyvatel, přesahují fotbal. Podobně to vidím s Edenem, Letnou či Bazaly. Přijít o Ďolíček by bylo nenahraditelnou ztrátou.

Rozumím tedy i tomu, že kluboví šéfové i fanoušci dělají vše pro to, aby se tak nestalo, a používají rozličnou taktiku, která může působit až dojmem vydírání. Poctivé je přiznat (si) to, přičemž věřím, že si to dotyční ve skutečnosti uvědomují, ale nemohou o tom nahlas mluvit. Ať tak nebo onak, obávám se, že poslední argumentace, jež zazněla, není košer. A že při stupňování legálních nátlakových prostředků se tu nehraje úplně fér zápas.

Proč? Protože spojení Ďolíček – Bohemians – licence je sice srozumitelné, ale až moc jednoduché. Stejně jako vzkazy typu „Jinam chodit nebudeme!“, s nímž přišel předseda Družstva fanoušků Bohemians Lukáš Provazník. Nehledě na to, že přítomnost licenčního manažera fotbalové asociace Stanislava Rýznara na pondělní tiskové konferenci je nevhodná. Ač věcně prezentoval podmínky udělení licence, nemá na takové akci (jakéhokoli klubu) co dělat.

Možnosti tu jsou, jakkoliv nepříjemné

Pominu v téhle chvíli „legitimní“ názory a upozornění, že Praha nemá žádnou povinnost řešit zapeklitou kauzu, jejíž podstatou je soukromý majetek. Stačí zůstat čistě na fotbalovém hřišti.

Jestli Bohemians nebudou moci hrát v Ďolíčku a chtějí dál působit na top úrovni, mohou si najít azyl jinde, a licenci zkrátka dostanou (tedy pokud budou mít v pořádku i jiné záležitosti).

„Klokaní“ duši, která v minulých letech prokázala sbírkami a pracemi na stadionu ochotu k úctyhodným obětem, by to nepochybně bolelo, leckterou třeba i zničilo. Už dočasné stěhování do blízkého, leč „cizího“ Edenu ukázalo, že to velkou část příznivců znechutí a odradí. Že se cítí jako rodina, která není doma, ale má jít někam na návštěvu.

Naproti tomu možnosti tu zkrátka jsou, jakkoli nepříjemné. A jedna věc je dát prázdnou sedačkou v hledišti najevo protest a druhou vzbudit pochybnost, zda se tím hráčům, týmu či klubu pomůže, nebo jim to uškodí.

„Bohemka patří do Ďolíčku jako Národní divadlo do Prahy,“ prohlásil před lety brankář Bohemians a favorit fanoušků Radek Sňozík. Dal taky najevo, jak se mu to v Edenu příčí a bál se toho, že už se Bohemians do Ďolíčku nevrátí. A ejhle, vrátili se. Pokud by „klokani“ stadion opustili znovu, není vyloučeno, že se prodej vyřeší později a přijde další návrat, snad už natrvalo.

Mimochodem, stejný Sňozík se rovněž netajil tím, že při všem pochopení pro postoj fans by hráče a tým nenechal v Edenu ve štychu. „Lidi přece nechodili jen na Ďolíček, ale i na nás jako na Bohemku,“ prohlásil. Samozřejmě, vyznavače zelenobílých barev ve skutečnosti nelze oddělit na fanoušky Ďolíčku a klubu, protože jedno jsou a v klubovém zájmu jednají. Jen to tak podle jejich argumentace někdy vypadá…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud