25. února 2016 • 18:44

V USA vyzráli na neplatiče. Odkud sledovat fotbal zdarma v Česku?

Autor: Patrik Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Představte si, že máte dům v okolí sportovního stadionu. Proč si nepřivydělat tím, že na balkony pozvete fanoušky za levnější vstupné, než je na stadionu. Takhle to praktikují v Chicagu, kde je možné sledovat z okolních střech baseballový tým Cubs. Tohle dožralo majitele klubu a většinu z domů skoupil!



Bral to jako přiživování se na jeho klubu. Thomas S. Ricketts už nemohl unést, že z okolních střech lze sledovat zápasy jeho týmu a majitelé domů na tom vydělávali velké peníze. Proto se rozhodl, že sousedící budovy za každou cenu koupí.

V osmdesátých letech minulého století napadlo majitele jednoho z baráků, že z jeho střechy by se dal pohodlně ve více lidech sledovat zápas Cubs. Začal tak budovat tribuny se zázemím pro fanoušky a vybíral pak na utkání vstupné.

Už tehdy to vedení klubu štvalo a nakonec si alespoň vymohlo, že částečně z příjmů vlastníků domů bude také profitovat.

Když v roce 2009 rodina Rickettových klub Cubs koupila, chtěla tento byznys definitivně zatrhnout. Měla i plán, jak pomocí stěn zakryje výhled většině (ne)platících diváků.

Vždyť na střechy domů stojí nejdražší lístek kolem 100 dolarů (2450 korun). Pokud chcete mít podobný výhled na stadionu, bude vás to stát minimálně čtyřikrát tolik! Při dokonce musel řešit i soud a montované stěny zatrhl.

Nakonec nynější majitelé Cubs odkoupili většinu z domů. Od loňského roku se jim podařilo získat hned devět ze šestnácti budov a stálo je to 19,2 milionu dolarů (470 milionů korun). Vlastnit chtějí ale všechny okolní domy a prý se jim to nakonec i povede.

V Česku lze sledovat fotbal naživo a zadarmo

Boleslavský V. I. P. panelák

Severní strana malého stadionu v Mladé Boleslavi nelze uzavřít a plně je tak otevřen výhled obyvatelům sousedícího paneláku. Podle atraktivity soupeřů jsou pak zaplněná okna a balkony. Panelák dostal přezdívku V. I. P. tribuna sever.

Romantika s Viktorkou

Nejluxusnější pohodlí na sledování fotbalu zadarmo mají diváci jednoho domu na Žižkově. 
Ten je namáčknutý hned na stadionek Viktorky a pro obyvatele je tam velká terasa, kde si v létě v klidu i grilují a sledují u toho zápasy.

Klokani jako na dlani

Ve Vršovicích si zase užívají domácí zápasy Bohemians 1905 lidé z okolních domů. Díky tomu, že stadion Ďolíček má velkou jenom hlavní tribunu, vidí obyvatelé krásně na hrací plochu z ulice Sportovní.

Fanoušci Bohemians sledují utkání svého klubu z okna domu
Fanoušci Bohemians sledují utkání svého klubu z okna domu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud