Štěpán Filípek
22. srpna 2017 • 11:10

Ligové (o)hlasy: Lafatini je numero uno, slávisté se zahalili a Habanec na konec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou to věci. Mezinárodní společnost jménem Sparta Praha se pod vedením italského experta znovu počešťuje a v čele fotbalového národního obrození stojí nezdolný David Lafata. Slávistický cizinec se stal obětí neuctivého aktu našince, což vyvolalo vlnu solidarity. V Mladé Boleslavi to vypadá, že trenérovi nerozumějí hráči nebo trenér nerozumí hráčům, bývalému kolegovi z Brna nerouměl už vůbec nikdo. Zato Plzni podle všeho náramně rozumějí (někteří) rozhodčí. Zajímavé výroky a jejich prostřednictvím události čtvrtého kola nejvyšší fotbalové soutěže znovu po svém a (ne)korektně komentuje rubrika Ligové (o)hlasy.



VŠECHNA VIDEA ZDE

„Už se asi blížím ke konci. Je to hezké, ale moc to nesleduju. Doufám, že mi zdraví vydrží a ještě nějaký zápas přidám.“

David Lafata , útočník Sparty

Retro, tento hit diskontních řetězců i duševní naladění nezanedbatelné časti tuzemské populace, bylo skloňováno v souvislosti s Plzní. Navzdory ohromnému modernizačnímu procesu však jeden takový retroprvek zůstal i v táboře letenských rivalů. Trenéři, herní styly i spoluhráči se mění, nezničitelný David Lafata coby symbol sparťanského rozkročení mezi starým a novým světem zůstává.

Je to už bratru třetí sezona, kdy se počítalo s jeho ústupem, tentokrát ještě víc vzhledem k mezinárodní společnosti, která se na Letné sešla: koučem Andreou Stramaccionim počínaje a rakouským útočníkem Markem Jankem konče. Právě vzhledem k jeho příchodu se s brzy šestatřicetiletým kanonýrem vůbec nepočítalo pro Evropskou ligu a to, že zůstal kapitánem, vypadalo spíš jako úlitba české minoritě.

Ostatně, zrovna od Lafaty, který si pochvaloval jarní záskok Petra Rady (a nejspíš k němu přispěl) se zrovna jurodivě nadšení pro revoluci ve Spartě neočekávalo. Jenže Evropská liga je pryč, Janko je na lavičce, Lafata se hodí i jako improvizovaná "desítka", a hlavně coby zakončovatel. I proto proti Slovácku (1:0) odehrál 400. duel v české lize a dal 201. gól v nejvyšších soutěžích, což okomentoval se svým typicky úspornym humorem.

Znovu a znovu se tak vrací do hry a likviduje svou konkurenci. Ta, jako dříve Marco Paixao, přichází vlastně jen proto, aby Lafatu vytočila - jako do vyšších obrátek. Pro Spartu je tak darem i prokletím. Pomáhá jí a zároveň jí připomíná, že nedokáže najít jeho nástupce z cizích ani vlastních zdrojů (případ Schick ). Tímto Davidu Lafatovi již nyní gratulujeme k rekordnímu 437. zapasu a 225. gólu v 11. kole sezony 2018/19.

Sparta - Slovácko: Ben Chaim položil balon Lafatovi na hlavu a Sparta vede 1:0
Video se připravuje ...

„Když sleduju zápasy s Plzní, je to pořád dokola. Tohle není náhoda. Bohužel nehrajeme proti jedenácti, ale ještě proti rozhodčím. Ke konci začal všechno obracet proti nám.“

Petr Hronek, záložník Jihlavy

Utkání Plzně jsou dlouhodobě vhodným učebním materiálem pro semináře k výkladům pravidel a jejich aplikace rozhodčími. Tedy ne že by v tom Viktoria byla sama, ovšem výpovědi soupeřů z různých koutů republiky se nápadně shodují. A Jihlava má nějakým řízením osudu tu smůlu, že několikrát okusila vpravdě široký repertoár možností, co všechno se může přihodit, aby v poraženém mužstvu propukl nikoli pocit křivdy, ale rovnou požár jak na jadranském pobřeží. Pozor, někdy je domnělá a není radno podlehnout emocím a vášním. Taky se může ukázat, že nejpropíranější verdikt byl v pořádku. Zvlášť poslední dobou jsou ovšem horší méně okaté, zato systematičtější způsoby, jak utkání ovlivnit, hlavně ke konci.

Jako třeba jednostranně či odlišně posuzované fauly, z toho pramenící standardní situace, záhadně jen na jedné straně, a podobně. Takhle nějak arbitr Pavel Julínek zkušeně „vyoperoval" v zápase s Plzní na jaře Teplice. A podle podobného scénáře také dospěl mač v Jihlavě k plzeňskému vítězství 2:1 po last minute rozhodující trefě Marka Bakoše. Akorát zrovna jeho faul, který předcházel gólovému rohu, byl vidět docela dost...

Jihlava - Plzeň: Bakoš si pomohl rukama a pro Viktorii získal roh
Video se připravuje ...

„Jsem znechucen jak z chování k Halilovi, tak z přeškrtnutých duhových vlajek. Pro tyhle fanoušky fotbal neděláme.“

Jaroslav Tvrdík , boss Slavie

Další ztrátu a nevýrazný výkon ofenzivy, tentokrát ve vršovickém derby (0:0), přebila aféra s dresem, který se záložníku Halilu Altintopovi vrátil po utkání ze slávistického kotle. Navíc od sportovní stránky věci odpoutal pozornost fakt, že se mezi příznivci červenobílých objevily přeškrtnuté duhové vlajky, symbol LGBT komunity. To nenechalo chladným klubového šéfa Jaroslava Tvdíka a soudě podle ohlasů ani valnou část slávistického národa, jenž internet zaplavil slovy podpory a hesly jako Všichni jsme Halil nebo po francouzském vzoru Je suis Halil. Vedle toho došlo na tradiční slávistickou sebereflexi coby noblesního klubu intelektuálů a lidí kulturně na výši (což jindy právě na sociálních sítích není příliš radno testovat a otázka vlastnictví klubu opakovaně představuje pro každého pořádného intelektuála skutečnou výzvu).

Na chování dotyčného či dotyčných v Ďolíčku neshledávám nic chvályhodného ani statečného. Navíc se tu mísí motivy neúcty k hráči a klubovým barvám jako takovým plus politika a kdo není fanouškem, nemusí pochopit všechny aspekty věci. Na druhé straně si nejsem jist, zda bylo hození dresu natolik barbarským činem, aby byl hoden takového pozdvižení a dodání významu.

Vedle toho mě zarazila lehkost, s jakou někteří debatéři došli k myšlence, že by mohl či měl být "výtržníkům" zakázán vstup do Edenu. Myslím, že je x jiných případů, kdy by to bylo na místě, ale nikdo to tak vážně neřešil. V každém případě je to malá zkouška proklamované slávistické jednoty, toho, zda nevypukne válka, tedy spíš přestřelka severu proti východu a jestli se nerozšíří známé motto na verzi Spolu jsme silnější, ale bez některých ještě víc. Jelikož Slavia byla původně založena jako řečnický klub, věřím, že si to všichni vyříkají ku prospěchu věci.

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Slavia 0:0. Vršovické derby bez vítěze
Video se připravuje ...

„Někteří hráči jsou tu asi spokojení. Budu z toho muset vyvodit nějaké důsledky, takhle to dál nejde.“

Dušan Uhrin ml. , generální sportovní manažer a trenér

Je to laciná metafora, snad laskavý čtenář promine, ale Mladá Boleslav připomíná vůz se zadrhnutým motorem nebo zaseklou převodovkou. A to prosím od volantu nejdřív na místo spolujezdce přesunula trenéra Martina Svědíka, načež ho cestou nadobro vysadila, aniž by se namáhala hned oficiálně sdělit, natož vysvětlit. Poslední prohra 0:3 s Libercem, který by měl být na startu sezony teoreticky mnohem méně konsolidovaný, byla vrcholem současného potácení.

Slova sportovního šéfa Dušana Uhrina mladšího o nedostatku bojovnosti, a hlavně uspokojení by znamenala, že si ve středu Čech kádr špatně doplňují (nevítězí kvantita nad kvalitou?), respektive napěchovali borci, kteří to ve svých kariérách dotáhli pod vrchol, nebo třeba dokonce na něj, ale brzy z něho spadli a angažmá v ekonomicky dobře zabezpečené Boleslavi jim stačí. Jinak důvod k uspokojení v žádném případě mít nemohou. Příbramský boss Jaroslav Starka občas zvažoval, že výtečníky v kopačkách pošle do ringu. Pokud ho ještě fotbal bere tak jak jeho úspěšní koně, boleslavský majitel Josef Dufek by mohl své hráče vzít na dostihovou dráhu. Nebo je svěřit do péče Josefu Váňovi ...

CELÝ SESTŘIH: Mladá Boleslav - Liberec 0:3. Výhru Slovanu řídil Graiciar
Video se připravuje ...

„Vážíme si práce, kterou pan Habanec v našem klubu odvedl, o jeho dalším působení v klubu budeme dále jednat. Příčin současného stavu je více, změny se dotknou i hráčského kádru.“

Prohlášení Zbrojovky Brno

Brněnský kouč Svatopluk Habanec se na tiskové konferenci po „világoši" (0:3) v rozjeté Olomouci omluvil fanouškům. Pak dostal příležitost sdělit jim to osobně, poněvadž si na něho počkali před stadionem. Není divu, málokterý jiný klub se totiž už víc než sezonu tolik zpronevěřuje svému (křestnímu) jménu, fotbalová armáda Zbrojovky si počíná jako soubor pacifistů, kteří nechají protivníka řádit a rabovat. Jako při bleskové válce v podání Sigmy.

Vize o ofenzivním fotbalu spojená s příchodem bývalého kouče Slovácka, to byla veskrze jen slova, slova, slova. Jestliže sparťanský kolega Stramaccioni žádal, ať se jeho činy hodnotí až na jaře, Habanec nedávno mluvil o dvou až třech letech, kdy se teprve práce trenéra projeví. Nebylo mu přáno. Brněnský boss Václav Bartoněk mu dosud kryl záda, vysvobodil ho i z obklíčení nespokojených fans, ale v pondělí při pohledu na poslední místo v tabulce už i on řekl Dost. Zlatá loď uvízlá na mělčině nikoli překvapivě hlásí Muž přes palubu.

CELÝ SESTŘIH: Olomouc - Brno 3:0. Tři góly za 14 minut, Zbrojovka je poslední
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud