Štěpán Filípek
25. února 2018 • 21:35

Slavii zatím přerod bolí. Pozor na (další) totální… průšvih

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těmi dvěma slovy trenér Jindřich Trpišovský nalákal – s rizikem, že zároveň sám sebe dostane pod tlak. Totální fotbal, tak obalil svůj koncept známý z Liberce, který zasadil a hodlá pěstovat i v Edenu. Znamená to hlavně, že všichni hráči útočí i brání, ale překládá se to jednodušeji, v souvislosti s příslibem ofenzivní a atraktivní podívané. V kontextu těchto očekávání je znát, že to zatím zatraceně drhne. Důkaz podalo i vršovické derby, byť si domácí připsali tři body za výhru 1:0.



Ve hře, kterou Slavia předvádí, lze zatím jen těžko najít principy, které Trpišovský s otevřeností na tuzemské poměry mimořádnou prezentuje a vysvětluje. Jestliže Josef Hušbauer těsně před začátkem jarní části sezony hovořil, že novou učební látku mužstvo ovládá tak na šedesát procent, vypadá to ještě na vysoké číslo. Byl to nakonec právě on, kdo Slavii zařídil hubené vítězství plnotučnou parádní ránou z dálky a upřímně řečeno ji tím vysvobodil.

Je zřejmé a všeobecně respektované, že tak rozsáhlá změna, kterou si ve Slavii naplánovali, vyžaduje čas. Přesto je zarážející, jak málo se v zápase s Bohemians dařilo plynule kombinovat. Chyběly i průniky po krajích hřiště s centry do šestnáctky. Nic zásadního nepřinesla ani série rohových kopů, které mohou mužstvo vytáhnout z nouze.

Ačkoli takový záložník Miroslav Stoch je na první pohled hodně vidět u míče, výsledná efektivita je nízká. Slavia měla víc ze hry, ale když se do toho Bohemians ke konci druhého poločasu víc opřeli, končila místy v chaosu. Příznačné je, že trenér Bohemians Martin Hašek počítal s tím, že soupeř v nynějším stavu nebude schopen přidat další góly a že je to naopak šance pro jeho tým. 

V Edenu se co do skladby kádru i hry evidentně stále kříží dvě cesty. Jedna, po níž vedl mužstvo kouč Jaroslav Šilhavý , druhá, na níž ukazuje směr Trpišovský. Je zřejmé, že vykročení na tu druhou vyžaduje čas, ale postupem času bude čím dál hlasitější poptávka po pokroku, nejprve dílčích a pak zásadnějších posunech. Prioritou je změna herního stylu, ale současně je ji stejně potřeba skloubit s výsledky nutnými pro zisk druhého místa v lize nebo domácího poháru.

Bohemians donutili Slavii upravit defenzivu tak, aby byla více zajištěná a nedovolila rychlé úniky, což se podepsalo na jejím celkovém projevu. A po marné první půli bez jediné šance mohli hosté přinejmenším vyrovnat. Kdyby na Slavii v neděli večer vyrukoval v ofenzivě silnější soupeř, mohlo to po prohře v Jihlavě dopadnout dalším totálním… průšvihem.

Slávisté Stoch a Souček slaví gól Josefa Hušbauera
Slávisté Stoch a Souček slaví gól Josefa Hušbauera

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Bohemians 1:0. Hubenou výhru vystřelil Hušbauer
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud