Štěpán Filípek
15. dubna 2022 • 00:25

Velká jízda Slavie Evropou dojela na šrumec s brankáři. Už toho bylo moc

Vstoupit do diskuse
28
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snad to prostě muselo přijít, protože už toho zkrátka bylo nadmíru. Nejistota kolem brankářů Ondřeje Koláře a Aleše Mandouse, jejich chyby a výměny, byť do značné míry pochopitelné, a také logické debaty kolem obsazení supercitlivé pozice se klíčovou měrou podepsaly na tom, že Slavia nepostoupila v létě do Ligy mistrů, a nakonec po prohře 1:3 v odvetě s Feyenoordem ani nedotáhla své obdivuhodné tažení Konferenční ligou do semifinále (a třeba i dál). Dalšími faktory byl celkový stav slávistické defenzivy a také absence muže považovaného za nepostradatelného – Tomáše Holeše.



Co na tom, že dvakrát zastavil sólo hráčů Rotterdamu nebo skvěle tým vymanil z napadání soupeřem sebevědomou přihrávkou středem pokutového území. Nic z toho už si nikdo nebude pamatovat. Zato jeho strašlivou chybu a pověstný „střet myšlenek“, kdy si ukopl míč, ano. Mandousovo zaváhání, noční můra všech brankářů, byla klíčovým momentem čtvrtfinálové odvety. Domácím mužstvem otřásl, Feyenoord Rotterdam posadil na koně. 

Byla to ta chvíle, kdy je gólman sám. Strašlivě sám. Nikdo mu nepomůže. Mandous měl v očích slzy, klečel, dres si přetáhl přes hlavu. Připomínal sochu, pomník padlého brankáře. Bohužel nikoli neznámého. Díky jeho píli a výkonům vešlo dobře ve známost. Vypadalo to, že ho přišel utěšit i německý rozhodčí Deniz Aytekin, jenž mu položil ruku na rameno. Mandous by se nejraději neviděl, propadl se několik sáhů pod trávník v Edenu. Vrátit už to ale nemohl...

Můžeme se bavit, že to byla ošklivá náhoda, nic víc. Zvlášť když se Mandous vrátil do brány po výborném výkonu v posledním ligovém zápase proti Pardubicím. Jenže předtím měl za sebou zaváhání v odvetě v Linci, bývalá jednička Ondřej Kolář se zase podílel na remíze v úvodním utkání v Rotterdamu. Stejně jako na vyřazení z předkola Ligy mistrů v létě. Vůbec celou touhle sezonou se táhne jeho podivný příběh, kdy se – pochopitelně i kvůli náročnému návratu po těžkém zranění – nevrátil trvale do někdejší formy. Možná na něho měly vliv i leckdy uštěpačná pozornost vyvolaná vztahem s dcerou bosse Jaroslava Tvrdíka. Opět se vnucuje myšlenka, že Kolář i Slavia prováhali nejlepší chvíli k přestupu a horkou těžko už navážou na přetrženou nit.  

Jindřichu Trpišovskému a jeho týmu se povedlo přivést zajímavou náhradu, která dříve chyběla, a podobně jako jiné hráče ji dokonce posunout až do reprezentace. Hovořilo se rovněž o tom, že kopací technikou Mandous Koláře i předčí. Dlouho to fungovalo, ale přišly výpadky. „Od bývalého skvělého gólmana jsem slyšel názor, že mít takovou kvalitní dvojici není dobře. Kluci jsou pod tlakem,“ uvedl pak ve svém pravidelném komentáři pro deník Sport a server iSport.cz bývalý slavný reprezentant Ladislav Vízek.

Nejsem si jistý, že tomu tak nutně musí být i v Edenu. Nicméně nakonec to nebyla vůbec optimální situace – ať už kvůli subjektivním, nebo objektivním důvodům. To, koho postaví do brány, Jindřich Trpišovský a spol. řešili až příliš často (a nechme stranou Spartu, kde dokonce protáčí hned trojici gólmanů). Kromě adekvátní výkonnosti a připravenosti se zabývali tím, jak mít Koláře rozchytaného kvůli hrozícímu karetnímu trestu pro Mandouse, často se pouštěli do kombinací, koho nasadit v souvislosti s obsazením postu stoperů, což byla při trablech Ondřeje Kúdely a Davida Hovorky další složitá otázka. A i ona měla podíl na tom, že v nejsledovanějších zápasech Slavia neuspěla. 

iSport.cz studio s Jozefem Weberem po zápase Slavia - Feynoord
Video se připravuje ...

Takový duel jako s Feyenoordem je zatím moc i na Tarase Kačarabu a Aihama Ousoua. Jakkoli oba odehráli hodně dobrých utkání a svých rolí se ujali vlastně neplánovaně – a i proto velmi slušně. Proti Rotterdamu ovšem chybovali nikoli poprvé oba, nepovedený výlet a ztráta míče Ousoua stály také na začátku řetězce událostí, který skončil Mandousovým osudovým selháním. Stále tak platí, že jistější je varianta dvojice ve středu obrany minimálně s jedním z ostřílených českých stoperů. A k tomu je potřeba přičíst ještě jeden příběh, zapracovávání Maksyma Talovierova za příliš rychlého pochodu a v nové úloze. Když pak není na hřišti faktor H, tedy Tomáš Holeš, mohou nastat vážné problémy.

Slavia tak nakonec uzavírala zápas s Feyenoordem v rozkladu. Kromě vyloučení Kačaraby k tomu přispěla i hádka mezi Talovierovem a Ibrahimem Traorém, ale předtím třeba i zbytečné opakované gestikulace asistenta Jaroslava Köstla vůči rozhodčím. Velká škoda, že to nevyšlo, i kvůli skvělým fanouškům. Slávisté znovu předvedli velké věci a probojovali se pod Trpišovským do třetího „evropského“ čtvrtfinále. Nebylo vůbec od věci snít nejen do postupu do semifinále, ale i finále. Vítězstvím Slavie je, že se takhle trvale na mezinárodní scéně etablovala a současně zvládá bojovat o titul.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
28
Články odjinud


Články odjinud