Štěpán Filípek
16. dubna 2022 • 15:23

Slavia na evropskou hostinu patří. „Milostivé léto“ slibuje odraz ještě výš

Vstoupit do diskuse
11
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ ŠTĚPÁNA FILÍPKA | Welcome to our world. Vítejte v našem světě. Jasný vzkaz pod velkolepým choreem přes celou Tribunu Sever vyslali fanoušci v Edenu před derniérou v Konferenční lize. Platilo to ostatně o celém účinkování Slavie v soutěži – a zároveň se potvrdilo, že Slavia má barvu, chuť a vůni, jimiž dokáže obohatit hostinu s vybraným evropským menu. Byť nakonec převládl slogan, který si nachystali příznivci Rotterdamu: Finish this dish! Semifinálový nášup si objednal Feyenoord…



Střízlivě vzato, třetí čtvrtfinále během čtyř let je odpustkem za letní hříchy, kdy se slávisté v předkole Champions League „zapomněli“ s Ferencvárosem Budapešť a pak v tom Evropské ligy s Legií Varšava. Měli velkou šanci na postup, ale nebyli dostatečně připraveni a konsolidováni. Tím nemá být řečeno, že je účast mezi posledními osmi týmy Konferenční ligy samozřejmost, nicméně Slavia na sebe přivolala vysoké nároky. Jestliže boss Jaroslav Tvrdík či trenéři a hráči snili o postupu až do finále, nebylo to vůbec od věci. Fakt, že na to někdo v českém fotbale vůbec může třeba jen pomýšlet, je skvělá věc.

Proč nevyšlo „alespoň“ semifinále? Jedním z důvodů je personální rozdvojení. Je obdivuhodné, že Slavia dokáže na top úrovni balancovat na dvou lanech, jednom evropské provenience a druhým české. Štáb Jindřicha Trpišovského opět prokázal mimořádné schopnosti v práci s kádrem i jednotlivými hráči, naposledy s Yirou Sorem.

Zásahů způsobených zhusta zdravotními indispozicemi však bylo až moc a promítlo se to i do absencí potřebných hráčů na soupisce pro Konferenční ligu. Vedlo to tak i k paradoxu, že slávistická lavička byla obsazena silněji v té tuzemské. Jiným efektem bylo, že při mezinárodních konfrontacích jako proti Rotterdamu figurovali v základu jen dva čeští hráči. Což obecně není optimální pro jejich rozvoj.

I kvůli častým změnám Trpišovský a spol. hodně kombinovali obsazení pozice stoperů a brankářů – až to překombinovali. Respektive střídání a dohadů, kdo a kdy je jednička, bylo až příliš a k chybám došlo v době, kdy byly ve hře nejvyšší mety. S tím souvisí i výkony stoperů: duely jako s Feyenoordem jsou (zatím) na Tarase Kačarabu a Aihama Ousoua moc. Přidá-li se k tomu další zrychlené zapracovávání Maksyma Talovierova a jako ve čtvrtek absence spolehlivého pojiva slávistické hry značky Tomáš Holeš, přijdou problémy.

Slávisté i tak mocně podpořili příslušnost k fotbalové Evropě. A očekává se, že příště to zopakují, nebo svou vizitku ještě vylepší. Trpišovský neopomněl upozornit, že se vše bude odvíjet od kádru (v zimě přišly nepříjemné zásahy), mezi příznivými faktory zmínil návrat hráčů mimo soupisku Konferenční ligy. A hlavně delší pauzu v létě, a tedy prostor pro dobrou přípravu. To je pro jeho způsob práce naprosto klíčové. Lze tedy předpokládat, že se to tentokrát projeví už na začátku sezony. „Ambice budou takové, abychom hráli minimálně skupinu evropského poháru,“ slíbil Trpišovský.

Budeme se těšit.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
11
Články odjinud


Články odjinud